ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить телеканали "Наш" та "Максі-ТВ" через нехтування українською мовою

30.09.2021, 14:00
Фото – Наш, Максі-ТВ
Фото – Наш, Максі-ТВ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила телеканалам “Наш” (ТОВ “Наш 365”) і “Максі-ТВ” (ТОВ “Наша Прага”) безвиїзні позапланові перевірки щодо відповідності обсягу державної мови в ефірі цих мовників.

Такі рішення Нацрада ухвалила 30 вересня на підставі моніторингу мовлення компаній та скарги громадського активіста Андрія Смолія, яку регулятору надав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомляється на сайті регулятора.

Нацрада зазначає, що інформація уповноваженого із захисту державної мови про те, що в певні проміжки часу в програмах цих телеканалів майже не звучить українська, збігається з результатами тижневого моніторингу Національної ради. 

В обох телеканалів, які під різними логотипами транслюють однакові програми, у період з 8 до 14 липня фіксувалися ознаки порушення вимог частини другої та абзацу третього частини п'ятої статті 10 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.

Національна рада виявила, що в загальному тижневому обсязі мовлення компаній між 18:00 та 22:00 обсяг державної мови становив менше за встановлену законом частку (не менш ніж 75% загальної тривалості передач та/або фільмів (або їхніх частин). У телеканалу “Наш” у зазначеному проміжку часу українська протягом тижня звучала тільки 2 год 26 хв (8,71%), у “Максі-ТВ” – 2 год 25 хв (8,68%).

10 липня на каналах недержавною мовою без субтитрування українською транслювалася передача “Межа” (початок о 21:44), а 11 липня – передача “П’ятниця. Вечір” (початок о 18:14). У ці дні передачі власного виробництва виходили в ефір мовників у повторі.

Мовники мають надати Нацраді до 21 жовтня документи та матеріали, необхідні для проведення перевірки. Перевірка компаній відбудеться в період з 19 жовтня до 1 листопада.

Liked the article?
Help us be even more cool!