ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить шість телеканалів через розголошення державної таємниці

10.02.2022, 17:11
Фото – lexinform.com.ua
Фото – lexinform.com.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки шістьом загальнонаціональним телеканалам – “Україна”, 5-й, “Прямий”, “Україна 24”, “Еспресо” і 4-й – через демонстрацію в їхніх новинних передачах документів, які містять відомості, що становлять державну таємницю або іншу інформацію, що охороняється законом. 

Таке рішення Нацрада ухвалила на засіданні 10 лютого.

Так, 18 та 19 листопада 2021 року зазначені телеканали продемонстрували листа начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-полковника Василя Бурби від 22.06.2020 № 222/2Р/2-773 ЦТ і звіт начальника спеціального резерву ГУР МОУ полковника Юрія Семенюка  про проведення спеціального заходу “Авеню”. 

У Нацраді наголошують, що цей лист має гриф секретності “цілком таємно”, містить важливу інформацію, ступінь обмеження доступу та рівень охорони державою, а звіт – посилання на секретну документацію і ознаки державної таємниці.

У відповіді на запит Національної ради начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов підтвердив, що зазначені оприлюднені документи містять відомості державної таємниці.

Отже, зазначає Нацрада, показ в ефірі телеканалів листа і звіту має ознаки порушення вимог абзацу другого частини другої статті 6 і пункту “а” частини першої статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. Цими положеннями заборонено для телерадіоорганізацій поширювати відомості, що становлять державну таємницю або іншу інформацію, яка охороняється законом. Також визначено, що телерадіоорганізація повинна дотримуватися законодавства України й вимог ліцензії.

Позапланові безвиїзні перевірки будуть проведені в період із 25 лютого до 12 березня 2022 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!