ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить NewsOne через висловлювання Піховшека

14.01.2021, 15:21
Фото – NewsOne
Фото – NewsOne

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила 14 січня телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”, Київ) позапланову безвиїзну перевірку щодо дотримання законодавчих норм про розпалювання ворожнечі.

Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні, повідомляється на сайті регулятора.

Нацрада під час моніторингу 4 січня зафіксувала в прямому ефірі програми “Епіцентр української політики” висловлювання ведучого В’ячеслава Піховшека, які мають “ознаки безпосередніх та опосередкованих закликів до ненависті й нетерпимості, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, зокрема через заклики до створення в неправовий спосіб соціальних та громадських організацій за ознаками агресивного протиставлення (“убеждать наших идеологических врагов, это уже не противники, а враги”) “російськомовного суспільства” всім іншим соціальним і мовним групам, які проживають в Україні”. Повтор передачі відбувся 5 січня.

Нацрада вбачає у висловлюваннях Піховшека про необхідність захисту російськомовного населення країни й ту частину населення країни, яка вважає себе належною до української нації і є носієм державної мови, ознаки порушення каналом законів України “Про телебачення і радіомовлення” і “Про інформацію”.

Регулятор зауважує, що передача “Епіцентр української політики” належить до категорії “інформаційно-аналітичних” передач, що передбачає підвищену увагу телерадіоорганізації до дотримання вимог і стандартів (об’єктивності, збалансованості та ін.), оскільки саме на таку інформацію розраховує аудиторія телеканалу. “Суб’єктивне, політично упереджене та негативне висвітлення ситуації з питаннями функціонування і використання української та російської мов в Україні в цьому разі може засвідчувати не тільки свідому позицію журналіста В. Піховшека, а й редакційну політику ТОВ “Новини 24 години”. Під час передачі ані її ведуча, ані інші творчі або редакційні працівники телеканалу не вжили заходів реагування на висловлювання гостя для припинення правопорушення в прямому ефірі. Не було висловлено своєї оцінки або альтернативної позиції з порушеного питання, представниками телеканалу не було висловлено занепокоєння або вибачення від офіційних представників ЗМІ, що може робити вплив мови ворожнечі на аудиторію значним”, – зазначила Нацрада. 

Перевірка проводитиметься в період з 8 до 19 лютого.

Також Нацрада звернеться до Комісії з журналістської етики та уповноваженого із захисту державної мови з проханням надати висновки щодо дотримання в передачі “Епіцентр української політики” професійних етичних стандартів журналіста, а також вимог чинного законодавства України.

Liked the article?
Help us be even more cool!