ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить 5 канал через ефір з Фаріон, де вона образила військових

Фото – скриншот з відео 5 каналу
Фото – скриншот з відео 5 каналу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку 5 каналу (ТОВ “ТРК НБМ”). Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 16 листопада, повідомляє “Детектор медіа”.

Як розповів член Нацради Максим Онопрієнко, регулятор отримав скарги на ефір програми “Рандеву з Яніною Соколовою” 4 листопада, де гостем була колишня народна депутатка, мовознавиця Ірина Фаріон. 

Це стало приводом проведення моніторингу. Його результати показали, що згадана програма має ознаки порушення Закону “Про медіа”, який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі тощо та інших ознак.

Під час згаданого ефіру мовознавиця заявила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це спричинило хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Перевірка відбудеться в період із 7 до 15 грудня.

Як повідомляв ІМІ, 5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що “не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи”. На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії “Азов” та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

Вона заявила, що не може назвати військових українцями, якщо вони не говорять українською мовою. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

13 листопада Дмитро Лубінець звернувся до СБУ за фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації хлопця. Сама ж Фаріон назвала “провокацією” інформацію про те, що через неї в Криму затримали студента, після того як вона оприлюднила його листа.

14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення мовознавиці Ірини Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”.

15 листопада національний університет “Львівська політехніка” заявив, що з 16 листопада розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон. Своєю чергою Фаріон готує позов до суду з цього приводу. 

15 листопада СБУ розпочала кримінальне провадження щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки, філологині Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю); ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер); ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя).

Liked the article?
Help us be even more cool!