ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оштрафувала та оголосила попередження "112 Україна" за висловлювання, що розпалюють ворожнечу

28.01.2021, 14:25
Фото – 112.ua
Фото – 112.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу “112 Україна” (ТОВ “ТРК “112-ТВ”, Київ) і оштрафувала на понад 114 тис. грн за поширення в ефірі висловлювань, що містять заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Таке рішення Нацрада ухвалила 28 січня на своєму засіданні, розглянувши матеріали перевірки телеканалу, яка була проведена 22 січня 2020 року, повідомляється на сайті регулятора.

Зазначені висловлювання Нацрада зафіксувала з вуст запрошених до участі в передачах каналу гостей – В. Рабіновича, О. Лукаш, Д. Співака, Є. Червоненка, Н. Королевської, А. Пальчевського, М. Погребинського, В. Медведчука, О. Волошина. Нацрада промоніторила ефір телеканалу в серпні, вересні, жовтні, листопаді та грудні 2019 року. 

“Поширені в ефірі телеканалу висловлювання є прямим продовженням лінії російської пропаганди й наративами, схожими до офіційної політичної та пропагандистської позиції Російської Федерації, визнаної Верховною Радою України та міжнародною спільнотою більшості країн Європи країною-агресором. Вони мають ознаки таких, що базуються на упередженості, маніпулюванні суспільною свідомістю, зокрема шляхом поширення неповної або упередженої інформації. Озвучені тексти також провокують відчуття непропорційних переваг тієї чи іншої групи в матеріальному достатку чи в інших перевагах, містять звинувачення в негативному впливі тієї чи іншої етнічної, релігійної або певної групи на суспільство, державу, що є чіткою ознакою розпалювання ворожнечі та ненависті за територіальним розподілом”, – зазначає Нацрада.  

Крім того, регулятор зазначає, що у виступах також наявне навмисне нагнітання ситуації, спотворення фактів і залякування, маніпулювання словами про наміри вбивств людей, неодноразове використання негативно забарвлених слів, що створює негативний образ певної соціальної групи, зокрема людей, що дотичні до затвердження бюджету та сфери оборони, звинувачення цих груп у намірах убивати людей для посилення серед населення настроїв неприязні, недовіри та почуття сильної ворожнечі. 

“Крім того, відбувається навішування безпідставних пропагандистських ярликів, стигматизація частини населення України, яка може бути сприйнятою як заклик до дискримінації за національною ознакою (як українців у широкому сенсі, так і тих націй, етнічних груп, народів, які стають об’єктом російської державної пропаганди). Усі ці висловлювання поширені в умовах тривалої збройної агресії Російської Федерації проти України. Вони, крім того, звучали не лише в прямому ефірі, а й у повторах”, – ідеться в повідомленні.

Також моніторинг телеканалу щодо дотримання об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти й точності інформації, забезпечення можливості доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації глядачів засвідчив, що телеканал віддавав перевагу в ефірному часі певним особам, риторика висловлювань яких є досить передбачуваною. 

“Тому таке надання переваги зазначеним особам, чиї висловлювання фігурують у матеріалах перевірки й риторика яких є такою, що підбурює до дискримінації, ворожнечі, насильства, свідчить про свідомий вибір ліцензіата, а твердження, що їх вислови були поширені в прямому ефірі і їх не можна було передбачити, – нікчемними”, – зазначає Нацрада.

З огляду на зазначене Національна рада визнала порушення каналом частини першої статті 28 Закону України “Про інформацію”, абзаців четвертого та дев`ятого частини другої статті 6, пунктів “а” та “в” частини першої статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” і оголосила компанії попередження. Також регуляторний орган визнав наявність закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі ліцензіата.

За поширення таких закликів відповідно до частини восьмої статті 72 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” на ТОВ “ТРК “112-ТВ” накладено штраф у розмірі 25% суми ліцензійного збору, що становить 114 067,50 грн.

Упродовж місяця ліцензіата зобов’язано погодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства.

Liked the article?
Help us be even more cool!