ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада дала рекомендації медіа, як висвітлювати тему дітей на війні

29.11.2022, 11:07
Фото - Мар'ян Кушнір
Фото - Мар'ян Кушнір

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила рекомендації журналістам щодо правил висвітлення теми дітей в умовах війни, аби убезпечити неповнолітніх від повторної травматизації. Документ з рекомендаціями називається "Висвітлення у медіа теми дітей війни", повідомляє пресслужба Нацради.

Там зазначили, що документ створювали для того, аби медіа, розповідаючи про дітей, які перебували під обстрілами чи в окупації, втратили рідних чи зазнали ушкоджень, стали зі своїми родинами вимушеними переселенцями тощо, не завдали їм повторної психологічної шкоди.

"Ці правила мають підказати медіа, де в таких оповідях, так би мовити, є крихкий лід, на який не можна ступати", - зазначила у пресслужбі.

На думку Олени Ніцко, голови робочої групи, яка розробляла документ, рекомендації нададуть медіа необхідні орієнтири - як розкривати чутливі теми, а від чого варто утриматися. Зокрема, фахівці-психологи наголошують, що не можна допускати закріплення образу жертви за дітьми війни у медіапросторі. Навпаки, підкреслює учасниця робочої групи психологиня Любов Найдьонова, спілкуючись з дітьми, журналіст має підбадьорити малечу, "відшукати правильний тон, щоб не завдавати їм своїми питаннями і уточненнями повторної травми".

Медіарегулятор наголошує, що документ відкритий для підписання і всі медіа – телеканали, онлайн-телебачення, радіостанції, інтернет-видання – можуть долучитися до нього, вивчити його у своїх редакціях та ньюзрумах і дотримуватися запропонованих правил.

Liked the article?
Help us be even more cool!