ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Національний музей історії України в Другій світовій війні перейменують на Музей війни за незалежність

Фото - Konstantin Brizhnichenko, ліцензія Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0.
Зображення взято з сайту вікіпедії
Фото - Konstantin Brizhnichenko, ліцензія Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0. Зображення взято з сайту вікіпедії

Національний музей історії України в Другій світовій війні, який розташований у Києві, перейменують на Національний музей війни за незалежність. 

Про це повідомив в інтерв'ю Українському радіо гендиректор Національного музею історії України в Другій світовій війні Юрій Савчук. 

За його словами, таке рішення ухвалила на своєму засідання вчена рада музею.

“Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем пам'яті в сучасній російсько-українській війні, музеєм про героїзм українського народу, а також місцем пам'яті вшанування нашої перемоги – і не лише України, а всього вільного демократичного світу. Але ми говоримо про війну за незалежність не тільки сучасної українсько-російської війни, а ми говоримо про війну за незалежність впродовж 20–21-го століть: від проголошення першої незалежності в 1918 році Четвертим універсалом до сучасних днів”, – сказав Юрій Савчук. 

Він додав, що процес перейменування має наукову і юридичну складові. Після рішення вченої ради вони надіслали інформацію до Міністерства культури та інформаційної політики, яке має погодити. "Потім має відбутися певна процедура, погодження. Але це вже процес. Він перейшов зі стадії декларативного або дискусійного в юридичну колію", – сказав він.

Також вони надіслали відповідні запити з інформацією до провідних інституцій у сфері політики пам'яті – Інституту національної пам'яті та Інституту історії України Національної академії наук. "Тобто є ініціатива і назва, створена в музеї, викликана музейним досвідом, новим осмисленням місії музею", – розповів Юрій Савчук.

Також він повідомив, що монумент "Батьківщина-мати" в Києві перейменують на "Україна-мати". Юрій Савчук сподівається, що рішення вченої ради музею щодо перейменування монумента затвердить Міністерство культури та інформаційної політики напередодні 24 серпня нинішнього року – Дня Незалежності України.

Як повідомляв ІМІ, 13 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України дозволила ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" в Києві: радянський герб замінять на герб України. 30 липня вже розпочалися роботи на монументі.

Liked the article?
Help us be even more cool!