ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наслідок конфлікту між силовими відомствами РФ – аналітикиня фонду "Повернись живим" про затримання Гіркіна

Фото – російське медіа Коммерсантъ
Фото – російське медіа Коммерсантъ

Затримання колишнього полковника ФСБ Росії, визнаного в Україні воєнним злочинцем, Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) є наслідком конфлікту між силовими відомствами РФ і загального запиту діпстейту на спокійнішу, однак воєнну й антиукраїнську інтонацію.

Таку думку щодо причин і потенційних наслідків затримання Гіркіна ІМІ висловила старша аналітикиня фонду “Повернись живим” Марія Кучеренко. 

Вона зазначила, що всі дії Гіркіна після його виходу з окупованої території сходу України були спрямовані на критику спочатку представників адміністрації президента РФ (безпосередньо Владислава Суркова, який курував політичну складову існування ОРДЛО до своєї відставки з посади помічника президента РФ), а потім і самого Володимира Путіна.

“Звісно, що така критика могла бути дозволена лише із санкції російської вертикалі, і звісно, що бекграунд Гіркіна не може лишати простору для думки, що він робив усе це самостійно. Адже у ФСБ, ветераном якої він є, не буває і не може бути колишніх. Завдання цієї критики полягало в каналізації невдоволення діями влади, а особливо армійської вертикалі та адміністрації президента щодо війни”, – пояснила Марія.

Втім, вона наголосила, що наразі таких каналів стало забагато і всі ці події відбуваються на тлі проблеми 2024 року – президентських виборів в РФ і гіпотетичного транзиту влади. За її словами, необов'язково йтиметься про залишення Путіним посади, але вибори так чи інакше плануються і адміністрація президента готується, аналізуючи настрої всередині Росії. 

“Очевидно, запит на “велику Росію” не переважає запиту на те, що умовно можна позначити як “нехай вона буде велика, і нехай буде війна з Україною, але щоб тільки без мобілізації особисто мене”. Окрім того, очевидно, запит зсередини системи також не вирізняється особистим ура-патріотизмом: коли йдеться про війну з Україною – звісно, жодних сентиментів у російського діпстейту немає, але коли йдеться про санкційні навантаження, особливого задоволення це не викликає”, – зазначила Марія Кучеренко. 

За її словами, саме тому групи “ура-патріотів” демонстративно ставляться на місце – як у випадку з Андрієм Гурульовим (колишнім комадувачем 58 армією ЮВО, нині депутатом “Единой России”) та його публікацією одкровень генерал-майора Івана Попова (відсторонений командувач 58 армії РФ. – Ред.), що зустріло жорстку реакцію з боку Андрія Турчака (секретар генеральної ради “Единой России”), з Володимиром Квачковим (полковник ГРУ у відставці. – Ред.), і врешті-решт – з Гіркіним. 

“Звісно, йдеться й про боротьбу ГУ ГШ з ФСБ, яка є константою життя російської вертикалі. Але не варто думати, що Гіркіна затримали, бо він “був справжнім патріотом і говорив правду, якої боїться Путін”. Йдеться про конфлікт між силовими відомствами й загальний запит діпстейту на спокійнішу, але тим не менш воєнну й антиукраїнську інтонацію”, – додала Марія Кучеренко

На її думку, кожна зі сторін цього конфлікту хоче досягти своїх результатів: ГУ ГШ – приборкати ФСБ і продемонструвати, що випади проти міністерства оборони варто припинити, ФСБ – розкручування своїх персонажів, додаткової уваги до них (що вже відбувається у випадку з Гіркіним, який значно втратив свої медійні позиції на тлі так званого “заколоту Пригожина”).
“Насправді це виллється в те, що цільова аудиторія кожної з груп отримає “підтвердження” своєї версії дійсності й стоятиме на доведенні вигідних собі ж самій міфів. Не більше”, – наголосила старша аналітикиня “Повернись живим”. 

Водночас Марія Кучеренко сумнівається, що затримання Гіркіна може вплинути на риторику тих, хто в РФ пише про війну.

“Гіркіна обговорюватимуть найближчим часом. Кожен з турбопатріотів вважатиме за потрібне висловити свою думку про нього, що додасть йому медійної ваги. Але загалом це нічого не змінить, бо в разі тих самих воєнкорів або “рассерженных патриотов” не йдеться про жодне власне бачення і власну волю. Йдеться про відпрацювання замовлення з конкретних башт або кабінетів”, – зауважила Марія. 

Втім, зазначила аналітикиня, куратори цих авторів можуть зробити певні висновки й зробити темники відповіднішими нинішній політичній погоді в РФ.

Як повідомляв ІМІ, Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) затримали в Москві (Росія) за звинуваченням в екстремізмі. Міщанський суд Москви відправив бойовика під варту в СІЗО Лефортово до 18 вересня 2023 року. 

Ігор Гіркін (Стрєлков) – російський терорист, колишній так званий “міністр оборони ДНР”. СБУ та Генеральна прокуратура порушили проти Гіркіна низку справ через терористичну діяльність, тортури, вбивства та порушення державного суверенітету. Також оголошений Нідерландами в міжнародний розшук у справі про збиття цивільного Boeing 777 рейсу MH17.

Liked the article?
Help us be even more cool!