ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нардепи хочуть запровадити обов’язкові відеотрансляції засідань місцевих рад і парламентських комітетів

13.01.2021, 18:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Народні депутати пропонують запровадити обов’язкові відеотрансляції та відеозаписи всіх пленарних засідань місцевих рад і парламентських комітетів. 

Це передбачає законопроєкт № 4582, зареєстрований 13 січня групою народних депутатів, повідомляє “Детектор медіа”.

Текст законопроєкту поки що не оприлюднено, проте виданню вдалося отримати документ із власних джерел у парламенті. У пояснювальній записці до проєкту зазначено, що ухвалення цього закону сприятиме відкритості та гласності роботи місцевих рад та Верховної Ради України, підвищить рівень обізнаності про їхню діяльність, посилить ефективність громадського контролю над владою.

Законопроєкт передбачає внесення змін до законів “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про комітети Верховної Ради України” та “Про регламент Верховної Ради України”.

Зокрема, Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” доповнюється нормами про обов’язкову відеотрансляцію всіх пленарних засідань місцевих рад, а також про розміщення на офіційному вебсайті ради протоколів і відеозаписів засідань.

Крім того, пропонується доповнити закон нормою про право присутніх на пленарних засіданнях та засіданнях постійних комісій місцевих рад здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеознімання, трансляцію засідань на радіо і телебаченні, онлайн-трансляцію в інтернеті та/або інших мережах передання даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань.

Також норми законопроєкту перелічив на своїй сторінці у Facebook його ініціатор, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Володимир В’ятрович:

  • обов’язкова пряма відеотрансляція не лише пленарних засідань парламенту, але й засідань комітетів, зокрема засідань, які проводяться в режимі відеоконференції;
  • відеозаписи як пленарних, так і комітетських засідань і слухань, а їхні протоколи й стенограми мають безстроково зберігатися на сайті Верховної Ради;
  • максимум через шість місяців усі місцеві ради так само мають здійснювати прямі відеотрансляції своїх сесій, а записи цих трансляцій так само мають зберігатись у відкритому доступі;
  • присутні на засіданнях місцевих рад та їхніх постійних комісій можуть вільно вести звукозапис, фото- та відеознімання, трансляцію на радіо, телебаченні чи в інтернеті.

“Діяльність парламенту та місцевих рад може і має бути відкритішою, ніж вона є зараз. Навіть в умовах карантину. Сьогодні я зареєстрував законопроєкт 4582, який дасть можливість кожній людині в режимі реального часу спостерігати за роботою представницьких органів влади. Дякую 30 колегам-депутатам з п’яти фракцій та груп, які підтримали мою ініціативу і стали співавторами законопроєкту”, – написав В’ятрович.

Як повідомляв ІМІ, у 2020 році закритість органів влади стала одним з головних трендів року. Журналістів не допускали на сесії обласних, міських, районних та селищних рад під приводом карантину. Водночас місцеві органи влади не забезпечували будь-якого іншого доступу до інформації із сесії для медіа, зокрема не організовували онлайн-трансляцій.

Liked the article?
Help us be even more cool!