ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Напрацьовувала досвід журналісткою": ексведуча "каналів Медведчука" зробила заяву про своє минуле

05.12.2023, 12:31
Леся Луцюк
Фото: скриншот з відео Софії Півняк в інстаграмі
Фото: скриншот з відео Софії Півняк в інстаграмі

Ексведуча "каналів Медведчука" Софія Півняк, яка наразі працює в медіа "Ти Київ", зробила заяву про своє телевізійне минуле, опублікувавши відповідне відео. Це сталося 4 грудня – через більш ніж два тижні після хвилі обурення щодо видалення коментарів про її роботу на проросійських каналах, які лишали читачі під публікацією на інстаграм-сторінці редакції.

Медіа "Ти Київ" звернулося до ІМІ з проханням доповнити матеріал, який вийшов на цю тему раніше. 

У відео Софія заявила, що не приховувала роботи на "телеканалі Медведчука" NewsOne, адже в такий спосіб "напрацьовувала досвід журналісткою" в період до повномасштабної війни. Нагадаємо, вона працювала на NewsOne майже три роки, із 2019-го до 2022-го. 

Софія розповіла, що займалась освітньо-культурними проєктами та "їздила у відрядження з Офісом президента", але додала, що це "ніяк не говорить про зраду і промивання мізків українцям". У відео вона сказала, що "кордони розставлені, Росія – ворог, війна – це страшно". 

"Я висвітлюю теми гуманітарної допомоги, співпрацюю з благодійними фондами, пишу про USID (ймовірно, мається на увазі USAID. – Прим. ред.), спілкуюся з військовими, які дають інтерв’ю з окопів, ветеранами…" – написала Софія про те, що робить наразі, в описі під відео. 

"Моя позиція є повністю зрозумілою – це позиція українки, я вірю в Збройні сили й зневажаю ворогів", – додала вона у відео.

Водночас Софія не прокоментувала нагадувань журналістки "Суспільне Культура" Олесі Котубей-Геруцької, яка привернула увагу до ситуації з видаленням коментарів медіа "Ти Київ" під публікацією із Софією в інстаграмі стосовно створення пропагандистського сюжету до 9 травня чи зв’язків з одіозними політиками. 

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Sofiia Pivniak (@sofiia.pivniak)

Нагадаємо, медіа "Ти Київ", де працює колишня ведуча "телеканалів Медведчука" Софія Півняк, видалило коментарі про її телевізійне минуле, які залишали читачі в одній із соціальних мереж редакції. На це звернула увагу журналістка "Суспільне Культура" Олеся Котубей-Геруцька у своїх сторіз в інстаграмі, коментар якої також був видалений. 

Коментарі про минуле Софії користувачі почали залишати під відеороликом з нею в інстаграмі "Ти Київ". Читачі закликають редакцію звільнити Півняк, звертаючи увагу, що вона працювала на "каналах Медведчука", та називають її "майстринею перевзування".

Пізніше в коментарі ІМІ редакція зазначила, що коментарі були видалені випадково. 

Як розповіла ІМІ журналістка "Суспільне Культура" Олеся Котубей-Геруцька, вона була знайома із Софією, але припинила з нею спілкуватися, коли та перейшла на "канал Медведчука". Вона пригадала, що спочатку Півняк була кореспонденткою, а потім і ведучою. Згодом, після заборони мовлення NewsOne, вона разом з командою колег перейшла на новостворений "Перший Незалежний". 

"У Верховній Раді її можна було побачити у "ватному куточку" – так ми з іншими журналістами називали місце, де збиралися "журналісти" ZIK, 112, NewsOne та кореспонденти Шарія. Брали коментарі вони найчастіше в одіозних проросійських політиків, вони прямо із сесійної зали одразу йшли до них – Вадим Рабінович, Ілля Кива, Юрій Бойко, Нестор Шуфрич. Пам'ятаю радісні фото Півняк з колегою Діаною Панченко та Рабіновичем у неї на сторінці. Зараз цих фото нема. Фотографувалася вона і з Шуфричем – ось скриншот нашого спільного знайомого, який відповів їй на ту сторіз", – зазначила вона.

Також журналістка пригадала, що Софія Півняк робила сюжет до 9 травня, де респондентами були переважно ті, хто сумував за совєцьким союзом. Проте, додала вона, зараз цей сюжет видалено в мережі.

Додамо, що в структурі власності "Ти Київ" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Купол") станом на 1 жовтня 2023 року бенефіціаром значиться Ганна Ковальова з 89%, і по 11% у Сергія Турчінова та акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Фенікс". 

Ганна Ковальова – співзасновниця креативних агентств "We know how" і "Badoev ID", їй свій медіахолдинг Live.Network продав 2022 року народний депутат від забороненої партії "ОПЗЖ" Вадим Столар. До медіахолдингу входять телеканали "Типовий Київ" (ТОВ "ТРК "Купол"), Odesa.live (ТОВ "ТРК "Клуб-ТВ") та Live (ТОВ "Ньюс нетворк"). 

Розслідувачі Bihus.Info називають Сергія Турчінова бізнес-партнером Вадима Столара в інших сферах діяльності.

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють ліцензіями телеканалів "112 Україна", NewsOne та ZIK.

12 травня 2022 року українські журналісти та правозахисні організації закликали відсторонити від участі в національних телемарафонах ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду. Зокрема, йшлося і про ведучих "каналів Медведчука".

Liked the article?
Help us be even more cool!