ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Ти Київ", де працює ексведуча "каналів Медведчука", підчистив коментарі про її минуле. Канал каже, що помилково (оновлено)

17.11.2023, 10:51
Леся Луцюк
Фото – фейсбук-сторінка "Ти Київ"
Фото – фейсбук-сторінка "Ти Київ"

Телеканал “Ти Київ” (ТОВ “Телерадіокомпанія “Купол”), де працює колишня ведуча "телеканалів Медведчука" Софія Півняк, видалив коментарі про її минуле, які залишають читачі в одній із соціальних мереж редакції.

На це звернула увагу журналістка “Суспільне Культура” Олеся Котубей-Геруцька у своїх сторіз в інстаграмі, коментар якої також було видалено. 

Коментарі про минуле Софії користувачі почали залишати під відеороликом з нею в інстаграмі “Ти Київ”. Читачі закликають редакцію звільнити Півняк, звертаючи увагу, що вона працювала на "каналах Медведчука", та називають її “майстринею перевзування”.

Скриншоти Олесі Котубей-Геруцької

Софія Півняк до повномасштабного вторгнення Росії в Україну працювала на "телеканалах Медведчука". У її резюме, яке перебуває у відкритому доступі, вказано, що вона майже три роки працювала на проросійському телеканалі NewsOne, з 2019 до 2022 року.

Скриншот ІМІ резюме Софії Півняк на Jobs.ua

Як розповіла ІМІ журналістка “Суспільне Культура” Олеся Котубей-Геруцька, вона була знайома із Софією, але припинила з нею спілкуватися, коли та перейшла на канал Медведчука.

“Я припинила спілкуватися з нею у 2019 році, коли вона почала працювати на телеканалі NewsOne, який входив до медіахолдингу Медведчука. Тим не менш, я звертала увагу на її діяльність упродовж всього часу, також нам довелося перетинатись у Верховній Раді, коли я працювала там парламентською кореспонденткою у 2021 році”, – розповіла Олеся.

Скриншот ІМІ публікації Софії Півняк про Віктора Медведчука

Вона пригадала, що спочатку Півняк була кореспонденткою, а потім і ведучою, згодом, після заборони мовлення NewsOne, вона разом з командою колег перейшла на новостворений “Перший Незалежний”. 

“У Верховній Раді її можна було побачити у “ватному куточку” – так ми з іншими журналістами називали місце, де збиралися “журналісти” ZIK, 112, NewsOne та кореспонденти Шарія. Брали коментарі вони найчастіше в одіозних проросійських політиків, вони прямо із сесійної зали одразу йшли до них – Вадим Рабінович, Ілля Кива, Юрій Бойко, Нестор Шуфрич. Пам'ятаю радісні фото Півняк з колегою Діаною Панченко та Рабіновичем у неї на сторінці. Зараз цих фото нема. Фотографувалася вона і з Шуфричем – ось скриншот нашого спільного знайомого, який відповів їй на ту сторіз”, – зазначила вона.

Скриншот Олесі Котубей-Геруцької

Також журналістка пригадала, що Софія Півняк робила сюжет до 9 травня, де респондентами були переважно ті, хто сумував за совєцьким союзом. Проте, додала вона, зараз цей сюжет видалено в мережі.

“Добре пам'ятаю один із сюжетів Півняк, до 9 травня і побєдобєсія, яке відбувалося на проросійських телеканалах. У ньому вона сама співала “фронтову” пісню “Сіній платочек”, і її виконання перемежовувалося з вокспопулі киян про те, що для них значить “дєнь побєди”. Відповіді в сюжеті були дібрані виключно тих респондентів, хто говорив про свою ностальгію за Союзом, утиски й нацизм в Україні щодо тих, “кто просто хочет помніть”, – розповіла Олеся Котубей-Геруцька. 

“Ти Київ” у коментарі ІМІ зазначив, що коментарі були видалені випадково. 

“Коментар під згаданою вами публікацією було видалено одним з наших співробітників помилково. Цей вчинок суперечить нашій політиці й правилам ведення соцмереж, за що ми вже перепросили перед автором коментаря та нашими читачами. Внутрішня робота щодо цієї ситуації проведена”, – зазначила редакція. 

Водночас журналістка “Суспільне Культура” Олеся Котубей-Геруцька зазначає, що не отримувала жодних повідомлень з вибаченнями від “Ти Київ”. Автор іншого коментаря, який видалила редакція, Павло Косолапкін отримав таку відповідь:
“На жаль, коментар від користувача @p_kosolapkin з текстом: “А чо ти не на ньюзвані? В медведчука проблеми?” було видалено одним з наших співробітників помилково. Цей вчинок суперечить нашій політиці й правилам ведення соцмереж, за що ми щиро просимо вибачення перед автором коментаря та нашими читачами”. 

Також команда “Ти Київ” у коментарі Павлу заявила, що має проукраїнську позицію, а “всі без винятку” люди, які працюють над проєктом, є патріотами та редакція впевнена в їхній чесності та проукраїнській позиції. “Ми розуміємо, що до повномасштабного вторгнення Росії багато українців не були свідомими та могли мати помилки в минулому, ми це приймаємо. Але ми не співпрацюємо з тими, хто продовжує мати “неоднозначну” позицію та такі ж зв’язки після 24 лютого 2022 року, для нас це принципово”, – йдеться у відповіді.

Повідомлення Олесі Котубей-Геруцької та Павла Косолапкіна, які видалили. Скриншот Олесі Котубей-Геруцької, наданий ІМІ

ІМІ також звернувся до Софії Півняк та чекає на її коментар.

4 грудня, через більше ніж два тижні після публікації відео із ексведучою каналів Медвечука Софією Півняк в інстаграм-сторінці медіа “Ти Київ”, який збурив професійну спільноту, вона опублікувала звернення, де висловилася стосовно ситуації. “Ти Київ” звернувся до ІМІ із проханням доповнити матеріал. 

Софія заявила, що не приховувала роботу на телеканалі Медвечука NewsOne, адже таким чином “напрацьовувала досвід журналісткою” у період до повномасштабної війни. Нагадаємо, вона працювала на NewsOne майже три роки, із з 2019 до 2022-го. Софія розповіла, що займалася освітньо-культурними проєктами та “їздила у відрядження з Офісом Президента”, але додала, що це “ніяк не говорить про зраду і промивання мізків українцям”. 

У відео вона сказала, що “кордони розставлені, Росія — ворог, війна — це страшно”. 

“Я висвітлюю теми гуманітарної допомоги, співпрацюю з благодійними фондами, пишу про USAID, спілкуюся з військовими, які дають інтерв’ю з окопів, беру інтерв'ю у ветеранів…— розповіла Софія про те, чим займається наразі. — Моя позиція є повністю зрозумілою — це позиція українки, я вірю в Збройні Сили й зневажаю ворогів.”

Софія не прокоментувала звинувачень Олесі Котубей-Геруцької стосовно створення пропагандистського сюжету до 9 травня чи зв’язків із одіозними політиками.

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Sofiia Pivniak (@sofiia.pivniak)

У структурі власності “Ти Київ” (ТОВ “Телерадіокомпанія “Купол”) станом на 1 жовтня 2023 року бенефіціаром значиться Ганна Ковальова з 89%, і по 11% у Сергія Турчінова та акціонерного товариства “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Фенікс”. 

Ганна Ковальова – співзасновниця креативних агентств “We know how” і “Badoev ID”, їй свій медіахолдинг Live.Network продав 2022 року народний депутат від забороненої партії “ОПЗЖ” Вадим Столар. До медіахолдингу входять телеканали “Типовий Київ” (ТОВ “ТРК “Купол”), Odesa.live (ТОВ “ТРК “Клуб-ТВ”) та Live (ТОВ “Ньюс нетворк”). 

Розслідувачі Bihus.Info називають Сергія Турчінова бізнес-партнером Вадима Столара в інших сферах діяльності.

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють ліцензіями телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

12 травня 2022 року українські журналісти та правозахисні організації закликали відсторонити від участі в національних телемарафонах ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду. Зокрема, йшлося і про ведучих "каналів Медведчука".

Liked the article?
Help us be even more cool!