ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАМ закликає не допустити вилучення місцевих та регіональних каналів з універсальної програмної послуги

01.04.2020, 16:51
Фото – ze.com
Фото – ze.com

Національна асоціація медіа (НАМ) просить Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення не допустити вилучення місцевих та регіональних телеканалів зі складу універсальної програмної послуги (УПП).

Про це йдеться в заяві НАМ, опублікованій 1 квітня на сайті асоціації.

НАМ зазначає, що отримує інформацію від місцевих та регіональних мовників про те, що провайдери кабельного телебачення планують вилучити їхні програми зі складу універсальної програмної послуги, обґрунтовуючи такі рішення положеннями Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)".

НАМ зазначає, що вищевказаний закон не дає жодних підстав для вилучення програм зі складу УПП, який чітко визначений у статті 1 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Ця стаття, зокрема, зазначає, що універсальна програмна послуга – це перелік телерадіопрограм, отримання яких усіма абонентами провайдера програмної послуги є обов’язковим і до складу якого входять телерадіопрограми ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України"; телерадіоорганізацій місцевої і регіональної категорій мовлення; державного підприємства "Парламентський телеканал “Рада".

Тому, зазначає НАМ, для вилучення місцевих та регіональних каналів зі складу УПП необхідно вносити зміни до статті 1 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Тоді як у Законі України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)" передбачено лише, що "під час карантину… до складу універсальної програмної послуги входять інформаційні, інформаційно-аналітичні, інформаційно-пізнавальні телерадіопрограми телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення…". 

"Тобто це положення не суперечить визначенню УПП, оскільки не визначає, що до складу УПП входять виключно загальнонаціональні програми. Таким чином, на сьогодні не існує конкуренції норм і, відповідно, підстав для виключення місцевих і регіональних каналів. На наше переконання, намагання викривити тлумачення норми закону на власну користь у складний та небезпечний період карантину – це безвідповідально чи навіть і злочинно, оскільки може залишити місцеву аудиторію не лише без доступу до достовірної інформації про поточні події, зокрема про пандемію, але і без доступу до системи оповіщення", – йдеться в повідомленні.

Тому НАМ просить Нацраду терміново вжити передбачених законодавством заходів для недопущення порушення права громадян на доступ до інформації в частині місцевих та регіональних телепрограм. Зокрема, за скаргами громадян і телекомпаній про вилучення місцевих та регіональних телеканалів зі складу УПП, негайно вживати заходів для притягнення провайдерів до відповідальності, передбаченої законодавством.

Також НАМ звертає увагу провайдерів на те, що, відповідно до Закону України "Про телебачення і радіомовлення", штраф за незабезпечення абонентам можливості перегляду програм УПП становить 10% розміру ліцензійного збору, а також на те, що позбавлення абонентів права перегляду програм УПП є порушенням умов договору між споживачем та виконавцем послуги, за яке Законом України "Про захист прав споживачів" передбачено штраф у розмірі 100% вартості виконаної роботи (наданої послуги).

Liked the article?
Help us be even more cool!