ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше мовному омбудсмену скаржаться на інтернет-представництва

07.06.2023, 12:34
Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

За п'ять місяців на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1650 звернень громадян про порушення мовного закону. Найбільше порушень надійшло з Києва, повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

Найбільше повідомлень про порушення законодавства про державну мову надійшло з Києва (598 звернень), Харківської (249), Одеської (221), Дніпропетровської (133), Київської (73), Миколаївської (32), Запорізької (31) та Львівської (25) областей.

Так, 555 звернень стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 287 звернень – порушень безпосередньо під час обслуговування, 108 – у сфері надання інформації про товари і послуги.

Також громадяни скаржаться на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення. За п'ять місяців надійшло 240 звернень громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

Проблемним залишається дотримання законодавства про державну мову в освіті педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. З початку року до уповноваженого надійшло 183 звернення громадян.

Про порушення у сфері охорони здоров’я під час надання послуг у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомило 76 громадян.

106 звернень громадян стосувалися порушень мовного закону в органах влади (законодавча, виконавча, судова), 37 – у сфері культури та 83 – у медіа.

За результатами розгляду звернень громадян уповноважений наклав на порушників санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляв ІМІ, за перший квартал 2023 року уповноважений із захисту державної мови отримав 880 звернень про порушення мовного законодавства, найбільше скарг – з Києва.

Liked the article?
Help us be even more cool!