ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Закарпатті чиновнику оголосили підозру за 171-ю статтею через відмову в доступі

03.12.2019, 15:18
Фото - cedem.org.ua
Фото - cedem.org.ua

На Закарпатті за фактом ненадання публічної інформації Хустською районною радою на запит журналіста Станіслава Данка відповідальній особі вручено підозру за статтею 171 Кримінального кодексу України. 

Про це Станіслав Данко повідомив у фейсбуці, оприлюднивши відповідь прокуратури та підтвердив цю інформацію представнику ІМІ в Закарпатській області.

За словами журналіста, йдеться про події минулого року, коли він подав до райради запит щодо розміру нарахованої зарплати голови Хустської районної ради та його заступника як посадових осіб. 

“У відповіді з райради йшлося про те, як нараховується заробітна плата посадовим особам, і ні слова про те, яка ж реально сума нарахована конкретно голові ради та його заступнику, – розповів журналіст. – Отримавши таку відповідь не по суті, я написав заяву до обласної поліції за ознаками перешкоджання журналістській діяльності. Після реєстрації заяви в поліції протягом 24 годин не відкрили кримінального провадження, тож мені довелося звернутися з цього приводу до суду”. 

Станіслав Данко додав, що вже після його звернення до суду поліція таки відкрила кримінальне провадження – до моменту розгляду судом. Водночас Ужгородський міськрайонний суд своєю ухвалою від 9 листопада 2018 року визнав протиправною бездіяльність начальника слідчого управління ГУНП в області в частині несвоєчасного внесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення.

Після відкриття провадження саме розслідування велося досить довго, тож він нещодавно з цього приводу побував на прийманні у прокурора Закарпатської області Володимира Гаврилюка. Після цієї зустрічі від останнього йому надійшов 28 листопада лист про те, що 19 листопада 2019 року одній особі повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України. 26 листопада обвинувальний акт у справі скеровано до Хустського районного суду.

У листі прокурора не вказується, якій саме посадовій особі оголошено підозру, однак Станіслав Данко припускає, що йдеться про голову райради Юрія Іванча, адже саме його підпис стояв на відповіді з райради і саме про його дії було повідомлено поліцію. Кримінальне провадження тривало з листопада 2018 року.

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 171 ККУ, за незаконну відмову в доступі журналіста до інформації передбачено штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Згідно з повідомленням сайту Судової влади, обвинуваченим є голова райради Юрій Іванчо.

Світлина від Станіслава Данка.

Як повідомляв ІМІ, подав 12 жовтня 2018 року журналіст Станіслав Данко до Хустської районної ради інформаційний запит щодо надання інформації про виплати заробітної плати, премії, матеріальну допомогу та надбавки голові Хустської районної ради та його заступникам цього року. Однак не отримав запитуваної інформації.

31 жовтня 2018 року Станіслав Данко подав до закарпатської поліції відповідну заяву про кримінальне правопорушення. Однак обласна поліція не зареєструвала відповідну заяву в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. 

У листопаді 2018 року Станіслав Данко звернувся з позовом до Ужгородського міськрайонного суду з проханням визнати протиправною бездіяльність начальника слідчого управління ГУНП в Закарпатській області Анатолія Шкирти, який не вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву журналіста щодо ненадання йому Хустською райрадою запитуваної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!