ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Одещині журналісти звинуватили владу в блокуванні доставлення газет передплатникам

22.07.2022, 10:25
Фото – Reuters / Toby Melville
Фото – Reuters / Toby Melville

Редакторка одеського видання “Чорноморські новини” Ольга Сіра звинуватила місцеву комісію обласної ради в зриві доставлення майже всіх обласних і районних газет передплатникам. Про це журналістка написала на своїй фейсбук-сторінці

“Комісія облради, яка намагається “навести лад” в обласному комунальному підприємстві “Видавництво “Чорномор’я”, дочиталася, що в угодах з редакціями є пункт про те, що “факт виконання послуг з друку кожного окремого тиражу оформлюється Актом надання послуг…”. Оскільки видавництво таких актів редакціям не надавало, то комісія вирішила покарати… редакції й наших передплатників: просто заблокувала видачу вже видрукуваних газет і, відповідно, їх доставлення в газетну експедицію Укрпошти”, – заявила Ольга Сіра.

В обласній раді представнику ІМІ в Одеській області повідомили, що вважають свої дії законними, оскільки комісія виявила порушення вимог законодавства та порядку виконання та укладання договорів щодо надання послуг. 

“Членами робочої групи ці порушення були встановлені, зупинені, забезпечено недопущення їх у подальшій роботі комунального підприємства з вимогою дотримання норм законодавства всіма сторонами, оскільки перевірка діяльності підприємства “Видавництво “Чорномор’я” проводилася відповідно до вимог чинного законодавства та в межах виконання покладених на обласну раду повноважень”, – заявили в облраді.

Як зазначає Ольга Сіра, газети, видрукувані ще вчора, вже сьогодні мали бути доставлені передплатникам, але вони й досі лежать у цеху видавництва.

“З огляду на графік роботи поштовиків (а він у час війни зазнав суттєвих змін, і кореспонденція доставляється далеко не щодня) сьогоднішні газети потраплять до читачів у кращому разі наступного тижня, – вважає журналістка. – Уже був період, коли значна частина періодики Одещини друкувалась у Вінниці, у Херсоні, бо там ціни на послуги нижчі. Але останнім часом, особливо з огляду на воєнний стан, повернулася сюди, у “Чорномор’я”. І на тобі! Влада, замість того щоб дбати про інформаційний простір краю, про те, щоб люди не шукали новин на російських, придністровських, болгарських і т.д. ресурсах (що є дуже поширеним у нашій області), встромляє ножа в спину пресі, яка і так нині на ладан дихає. Ото через одну “бумажку” тисячі передплатників прифронтової Одещини залишилися без газет”.

У коментарі представнику ІМІ Ольга Сіра повідомила, що вважає причиною ситуації, що склалася, нерозуміння обставин з боку облради, яка ігнорувала звернення газетярів (офіційні й не офіційні) щодо проблем місцевої преси. “Це навіть не тиск, а дурість (даруйте на слові). Вимагаючи виконання одного “паперового” пункту договору між редакціями та видавництвом, у підсумку порушено два договори – уже згаданого, між редакціями й видавництвом, а також між редакціями та Укрпоштою щодо часу доставлення газет в експедицію і подальшої – передплатникам. Ситуація ніби набуває конструктивних обрисів (станом на вечір 21 липня. – Ред.). Тож далі буде”, – розповіла Ольга Сіра.

Liked the article?
Help us be even more cool!