ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Одещині судитимуть шахраїв, які вкрали за допомогою фішингу понад мільйон гривень

На Одещині судитимуть трьох членів групи, які за допомогою фішингу вкрали понад мільйон гривень з рахунків потерпілих. Обвинувальний акт стосовно них поліцейські передали до суду, повідомила пресслужба кіберполіції.

Всіх їх обвинувачують за статтями “Шахрайство” та “Втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність”.

За даними слідства, обвинувачені за допомогою фішингу крали гроші з рахунків людей упродовж липня-листопада 2023 року. Організатор схеми долучив до злочинної групи раніше судимого знайомого та його неповнолітню співмешканку. 

Разом вони створили фішингову сторінку, зовні схожу на один з онлайн-сервісів популярного в Україні торговельного інтернет-майданчика.

Колаж, згенерований штучним інтелектом ChatGPT

Надалі, видаючи себе за покупців, фігуранти шукали продавців та переконували їх у намірі придбати товар.

“Фігуранти пропонували перейти за посиланням на заздалегідь створений шахрайський ресурс для оформлення безплатної доставки товарів. Бажаючи продати товар, люди вводили на фейковому ресурсі свої особисті дані й реквізити банківських карток (номер, СVV-код, термін дії картки), а також надавали відомості для входу в інтернет-банкінг. У такий спосіб зловмисники отримували необхідну їм інформацію для доступу до рахунків потерпілих і виводили з них кошти”, – зазначили в кіберполіції.

За даними поліції, від шахрайських дій обвинувачених постраждала 21 людина.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів в Одесі та Києві правоохоронці вилучили компʼютерну техніку, мобільні телефони, сім-картки, банківські картки та готівку. 

Як повідомляв ІМІ, 26 вересня 2024 року кіберполіція попередила, що шахраї зламують облікові записи користувачів популярного месенджера та розсилають їхнім контактам фішингові повідомлення про нібито отримання грошової допомоги від держави або міжнародних організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!