ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кіберполіція: Шахраї розсилають фішинг про нібито грошову допомогу

Кіберполіція повідомляє, що шахраї зламують облікові записи користувачів популярного месенджера (який не називає) та розсилають їхнім контактам фішингові повідомлення про нібито отримання грошової допомоги від держави або міжнародних організацій. Про це повідомила пресслужба кіберполіції.

Мета таких повідомлень, зазначає кіберполіція, викрадення банківських даних громадян.

Як діють шахраї:

  • знаходять жертву через онлайн-платформи для продажу товарів;
  • пишуть продавцям у месенджері, називаючись працівниками маркетплейсу, і просять надіслати код, який нібито потрібен для підтвердження оголошення;
  • отриманий код використовується для отримання доступу до облікового запису жертви.
  • отримавши контроль над акаунтом, шахраї розсилають фішингові повідомлення всім контактам жертви, пропонуючи перейти за посиланням для отримання “допомоги”.

Як зазначає кіберполіція, користувачі, які переходять за фальшивими посиланнями, опиняються на підроблених вебсайтах, де їх просять ввести банківські дані – номер картки, термін дії та CVV-код. Це дозволяє шахраям отримати доступ до банківських рахунків жертв і зняти кошти, зокрема й кредитні ліміти.

Рекомендації кіберполіції:

  • не передавайте стороннім особам свої банківські дані або коди підтвердження;
  • завжди перевіряйте інформацію на офіційних ресурсах, зокрема щодо фінансової допомоги від держави або міжнародних організацій;
  • для захисту своїх облікових записів використовуйте двофакторну аутентифікацію.
Фото – колаж кіберполіції

Як повідомляв ІМІ, кіберполіцейські затримали 25-річного жителя міста Камʼянське (Дніпропетровська область), який зламав близько 10 тисяч електронних поштових скриньок людей. Він викрав їхні персональні й фінансові дані та продавав їх.

Liked the article?
Help us be even more cool!