ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Луганщині окупанти створили список "забороненої" літератури

23.01.2023, 11:50
Фото – Реальна газета
Фото – Реальна газета

В угрупуванні "ЛНР" створили список "екстремістської" літератури. Ці книжки рекомендують вилучати з бібліотек. Крім цього, від читачів рядять ховати комікси, книжки про гендер та історію України, зокрема Голодомор.

Список книг опублікував у своєму телеграм-каналі головний редактор видання "Трибун" Олексій Артюх.

У документі, адресованому керівникам освітніх організацій, радять вилучити з фондів шкільних бібліотек на окупованій Луганщині книжки зі списку, в якому понад 300 позицій. Там художня література, книги з історії, біографії, есе, які стосуються України. Крім книжок зі списку з полиць бібліотек рекомендують прибрати:

  • літературу про Голодомор в Україні;
  • підручники та довідники з історії України;
  • комікси для дітей та підлітків;
  • літературу, яка "пропагує європейські гендерні цінності";
  • публіцистику, видану після 2014 року;
  • книги із серії "Знамениті українці";
  • художню літературу про "події періоду новітньої історії" в Україні й на Донбасі.

Від бібліотекарів вимагають скласти список вилученої літератури в трьох примірниках, самі книги скласти в коробки та мішки, а потім опечатати. Керівникам бібліотек погрожують особистою відповідальністю за невиконання.

До списку "заборонених" творів увійшло 365 книжок, більшість із яких – це книги (художні та документальні) з історії України. Віднині на окупованій Луганщині заборонено книги дисидента Левка Лук’яненка, військового діяча Симона Петлюри, публіцистику Оксани Забужко "І знову я влізаю в танк" та роман і оповідання колишнього політв’язня Олега Сенцова. Наказують вилучати з бібліотек художні романи Ірен Роздобудько "Ґудзик", Євгена Положія "Іловайськ", Сергія Лойка "Аеропорт".

Угрупування "ЛНР" вирішило також заборонити книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Стуса". Збірку документів з архіву КДБ з обвинуваченнями українського поета у 2019 році намагався заборонити колишній адвокат Стуса і на той час нардеп Віктор Медведчук, проте зробити це не вдалося. Тепер ця книга потрапила до списку заборонених на окупованій території.

У списку є заборони в дусі радикальних релігійних течій: так, заборонено книгу Катерини Бабкіної та Марка Лівіна "Сила дівчат". Це збірка з 50 життєписів видатних українок, до якої ввійшли оповіді про Катерину Білокур, Лесю Українку, Лілію Пустовіт, Ліну Костенко, Ольгу Харлан, Софію Яблонську тощо.

В угрупуванні "ЛНР" навіть заборонили перший випуск журналу про сучасну культуру та мистецтво Луганщини "Плюс Мінус Нескінченність", який узагалі вийшов російською.





 
Liked the article?
Help us be even more cool!