ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Хмельниччині шість місцевих рад визнали винними в неоприлюдненні публічної інформації

01.07.2020, 10:47
Фото – de.toonpool.com
Фото – de.toonpool.com

Шість місцевих рад Хмельниччини суди визнали винними в тому, що вони не оприлюднювали публічної інформації, розпорядниками якої є, на сайті Єдиного державного вебпорталу відкритих даних.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на регіональну представницю уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксану Кізаєву.

За її словами, порушниками права на інформацію були визнані посадові особи Старокостянтинівської міської ради, Розсошанської, Лісовогринівецької, Шаровечківської сільських рад Хмельницького району, Солобковецька сільська рада Ярмолинецького району та Дунаєвецька селищна рада.

“У результаті проведення моніторингу Єдиного державного вебпорталу відкритих даних мною було складено шість протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 212-3 КУпАП (порушення права на інформацію та права на звернення) та направлено їх до суду. Згодом було отримано шість постанов місцевих судів. Відповідальних за оприлюднення наборів відкритих даних осіб із зазначених місцевих рад визнано винними в адміністративному правопорушенні. На п’ятьох посадових осіб накладено адміністративне стягненння у вигляді штрафу в 425 гривень та стягнуто судовий збір близько 400 гривень. Одну посадову особу зі Старокостянтинівської міської ради теж було визнано винною, але звільнено від відповідальності”, – розповіла Оксана Кізаєва. 

Також вона додала, що суд обмежився усним зауваженням, оскільки на момент розгляду справи порушення були усунуті, зокрема проведено реєстрацію та оприлюднено набори відкритих даних на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Крім того, Кізаєва нагадала, що за Законом “Про доступ до публічної інформації” розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати рішення, розпорядження, фінансові звіти, генеральні плани населених пунктів та іншу зазначену в законі інформацію, яка має бути у відкритому доступі на офіційних сайтах місцевих рад та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Невиконання цього закону є адміністративним порушенням та призводить до накладення штрафу на відповідальних за оприлюднення публічної інформації осіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!