ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На британському телеканалі ITV вийшов фільм, який виправдовує війну РФ проти України

Британський журналіст Шон Ланган, який взяв інтерв'ю в російських окупантів. Скриншот NV з ITV
Британський журналіст Шон Ланган, який взяв інтерв'ю в російських окупантів. Скриншот NV з ITV

На британському телеканалі ITV1 вийшов документальний фільм "The Other Side" ("Інший бік") журналіста Шона Лангана, який вирішив надати слово російським солдатам, що перебувають під Авдіївкою.

Про це пише NV з посиланням на огляди цього фільму в британських виданнях Times та The Guardian, які не містять засудження автора за його дії і спробу легалізувати російську пропаганду.

Фільм вийшов на телеканалі 19 лютого. Журналіст тричі відвідав окопи росіян і навіть деякий час провів з ними під Авдіївкою. Перед виходом фільму телеканал ITV зіткнувся з критикою всередині країни, проте проігнорував попередження.

Скриншот ІМІ з матеріалу Times про фільм, у якому надали слово російським окупантам

Водночас українці в соцмережах емоційно відреагували як на вихід цього фільму в ефір, так і на огляди британських медіа. Українці зауважують, що на третьому році неспровокованої, жорстокої та загарбницької війни Росії проти України стандарти ЗМІ, коли слово надається обом сторонам, – помилкові й сприяють спотворенню дійсності.

Українська режисерка і сценаристка Ірина Цілик обурюється, що автор фільму та британські медіа фактично виправдовують російську агресію.

"Просто руки опускаються. У цьому фільмі автор вирішив надати слово представникам "іншого боку", тобто російським солдатам, до яких він приїжджав тричі й провів з ними деякий час під Авдіївкою. The Guardian пишуть, що метою режисера було "пояснення позиції росіян у цій війні", втім "фільм залишив більше питань про війну як таку". Цитата: "Ми не загарбники", – каже один російський солдат, виправдовуючи криваве й неспровоковане вторгнення Москви до свого сусіда. "Ми просто захищаємо те, що наше". Інший герой фільму, фіксер Саша, каже режисеру в кадрі: "Я прибічник України, але українська влада зараз проти українського народу", – написала на своїй фейсбук-сторінці Цілик, яка два роки докладає чималих зусиль, щоб донести до світової спільноти правду про війну в Україні.

"Ну тобто ви розумієте. Не все так однозначно, вислухати потрібно обидві сторони, зокрема про те, що кадри з Бучі – це постановка, бла-бла. І все це транслюється на британському телеканалі. І в "Гардіан" про це пишуть з розумінням та симпатією. І от я все це пишу українською, щоб у кінці спитати не іноземців (поки що), а вас, друзі, – і що ж нам, йбтвмть, з усім цим робити знову і знову?” – додає вона.

Скриншот ІМІ матеріалу The Guardian про фільм, де надали слово російським окупантам

Журналіст ICTV Сергій Костеж запитує в себе на фейсбуку: "А ще є люди в Україні, до сих існують, да, які розказують, які класні іноземні ЗМІ, в противагу українським, і які чудові в них стандарти. Ага. А вони тим часом то в Маріуполь скатають, розкажуть, як там все чудово і всі щасливі, то поїдуть передавати західній аудиторії брєдні російських солдатів про те, як класно вбивати українців. До іноземних журналістів питань немає. Там все ясно ще з 2014-го. Але от може б Міністерство закордонних справ та Дмитро Кулеба якось би реагували на це, хоча, про що то я…".

На недоречність виходу цього документального фільму на британському телебаченні звернули увагу і британські користувачі мережі X. Вони зауважують, що "журналіст Шон Ланган поширює кремлівську брехню та пропаганду, ретельно замасковану під погляд з іншого боку на неспровоковане російське вторгнення в Україну, яке принесло смерть і руйнування мільйонам українців".

Реакція британського користувача мережі X на фільм. Скриншот із сайту NV

Британський телеканал ITV зіткнувся з критикою показу цього фільму всередині країни, проте попри все вирішив видати його в ефір.

Депутат партії Торі від Ешфілда Лі Андерсон у коментарі Daily Mail вважає, що цей документальний фільм не варто показувати. 

"У той час, коли весь світ намагається допомогти Україні в цей важкий час, нам потрібна підтримка британської громадськості. Але такий документальний фільм може зменшити підтримку британської громадськості, і це викликає занепокоєння, тому ці журналісти повинні бути обережними в тому, що вони роблять", – зазначив він.

Експерт із питань тероризму з Букінгемського університету Ентоні Гліз вважає показ цього фільму "абсолютною помилкою". 

"Народ України не є нацистом, і якщо хтось є нацистом, то це Володимир Путін. Тож якщо це повторять люди в цьому документальному фільмі, це може дати кисень пропагандистам Путіна", – прокоментував вихід фільму 

Водночас речник телеканалу ITV назвав фільм Шон Лангана "прикладом незалежної журналістики, яка розповідає людську історію про вплив війни".

Як пише NV, журналіст Шон Ланган не вперше надає слово представникам "іншого боку". Так, у попередніх документальних фільмах він брав інтерв'ю в нині мертвого лідера ХАМАС Шейха Ясіна в Газі, якого Ізраїль ліквідував 2004 року. У 2007 році Ланган зняв ще один документальний фільм, у якому він брав інтерв'ю в бойовиків "Талібану" в Афганістані. Наступного року таліби його викрали, але через три місяці звільнили.

Liked the article?
Help us be even more cool!