ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МЗС вимагає від Financial Times розслідувати появу статті, яка має "ознаки дезінформації в інтересах Росії"

17.02.2023, 10:30

Міністерство закордонних справ України вимагає від видання Financial Times провести редакційне розслідування обставин появи матеріалів, які мають "ознаки дезінформації в інтересах Росії". Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко на своїй фейсбук-сторінці.

Йдеться про матеріал видання від 6 лютого "Прем’єр-міністерка Молдови закликає до збільшення допомоги ЄС задля приборкання контрабанди зброї з України".

Ніколенко заявив, що цитати експрем’єр-міністерки Молдови не відповідають заголовку матеріалу Financial Times і матеріал є дезінформацією.

За словами речника, на початку статті зазначається, що нині Гаврилиця розповіла Financial Times про те, що її країна "спостерігає збільшення" контрабанди зброї, людей та товарів з України на тлі війни. Автор нагадує, що Молдова не є членом ЄС, але межує з Румунією, яка є членом ЄС із 2007 року.

"Далі автор (Генрі Фой. – Ред.) одразу окреслює масштаб проблеми: "Незаконна контрабанда зброї, людей та товарів з України була основним побоюванням для країн ЄС після вторгнення Росії в лютому минулого року, що посилилося величезною кількістю зброї, поставленої в країну за останні 11 місяців, а також збільшенням кількості людей, які прагнуть виїхати". У відповідь, як йдеться в матеріалі, Брюссель створив "центр підтримки" в Молдові, намагаючись відстежувати та протидіяти спробам незаконної торгівлі. Ця ініціатива, за словами Гаврилиці, досягла "успішних зусиль в контексті припинення контрабанди зброї та людей", – пише Ніколенко.

Водночас він навів пряму цитату ексглави молдовського уряду, яка подається в статті: "Ми не хочемо стати країною, де зростають загрози безпеці, або посилюється... торгівля людьми, або контрабанда". 

"Наталія Гаврилиця також каже, що Молдові потрібна підтримка ЄС, щоб "не дозволити мережі контрабанди розростися". Цілком легітимне бажання представниці країни, біля території якої йде війна. Але чи безпосередньо говорить молдовська експрем’єрка про факти контрабанди зброї чи її збільшення? Ні", – зазначив речник МЗС.

Олег Ніколенко вважає, що метою матеріалу є дискредитація міжнародної військової допомоги Україні.

"Автор статті також не наводить жодних доказів контрабанди зброї. Ба більше, ми не отримували жодної підтвердженої інформації або конкретних фактів від молдовської сторони про поставки контрабандної зброї з України. Цей матеріал Financial Times – чергова дезінформація. Її мета – дискредитувати міжнародну військову допомогу Україні. Росія інвестує численні ресурси, аби зараз завадити поставкам західної зброї нашій державі на тлі нового наступу російської армії. Очевидно, що стаття Financial Times мала посилити на Заході страх щодо того, що зброя, яка передається Україні, обернеться проти самих західних країн, потрапивши до рук кримінальних елементів", – написав Ніколенко.

Він додав, що минулого року цей самий автор (Генрі Фой. – Ред.) уже публікував схожу статтю, "в якій також маніпулював темою нібито контрабанди зброї із України".

Скриншоти Олега Ніколенка

Liked the article?
Help us be even more cool!