ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МЗС Росії піарить НСЖУ і “Страну” і розповсюджує фейки про ІМІ

09.04.2021, 18:21
Фото - DW
Фото - DW

Міністерство закордонних справ Росії поширило фейки про діяльність ГО “Інститут масової інформації” у своїй щорічній доповіді “Про ситуацію з правами людини в Україні”, яка була опублікована 16 липня 2020 року. У той же час, російське МЗС для своєї “доповіді” активно посилалось на дані НСЖУ і цитувало сайт “Страна”. 

Зокрема, у розділі про “Обмеження діяльності ЗМІ (цензура, тиск, переслідування журналістів)” російське МЗС повідомило, при чому, з посиланням на голову Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка та на видання “Страна”, що ІМІ “необ'єктивно відображає картину з тиском на ЗМІ” у своїх моніторингах.

У доповіді МЗС РФ йдеться, що саме це стало причиною, чому НСЖУ “впровадила свій, альтернативний “Індекс фізичної безпеки” - моніторинг нападів на журналістів”.

Далі російське закордонне відомство навело фейкові дані про Барометр ІМІ, і піарило при цьому НСЖУ та “Страну”:

МЗС РФ наводить неправдиві дані про моніторинг свободи слова ІМІ за 2017 рік, при цьому всіляко просуваючи думку НСЖУ: “Так, якщо НСЖУ за 2017 рік зафіксував 90 випадків застосування сили, то ІМІ, за даними НСЖУ, за той же період наводить 29 випадків”. 

Насправді, у 2017 році ІМІ зафіксував 281 випадок порушень свободи слова, причому 181 випадок з них стосувався фізичної агресії проти журналістів. Нагадаємо, згідно з методологією ІМІ до фізичної агресії входять вбивства, викрадення, перешкоджання, затримання, погрози, побиття, напади на офіси ЗМІ та пошкодження майна журналістів.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг “Барометр свободи слова” за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. 

За перший квартал 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 50 випадків порушень свободи слова. З них 36 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!