ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МВС Білорусі додало гасло "Живе Білорусь" до списку нацистської символіки

10.11.2022, 10:10

МВС Білорусі додало гасло "Живе Білорусь" до списку нацистської символіки та нацистських організацій у законі "Про недопущення реабілітації нацизму". Постанову №271 опубліковано на Національному правовому порталі, пише "Настоящее время".

Гасло "Живе Білорусь", що "супроводжується підняттям правої руки з розпрямленою долонею", згадується в документі під пунктом 4:

"Колабораціоністське вітання є символом 13 Білоруського поліцейського батальйону при ЦД і 30 гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1) нарівні з нацистським партійним вітанням "Хайль Гітлер" і являє собою супроводжуваний підняттям правої руки з розпрямленою долонею вигук "Живе Білорусь" та відгук "Живе", – вказано в описі.

До оновлення в списку нацистської символіки та атрибутики містилося десять пунктів. Тепер їх 52. Інші додані пункти – емблеми всіх дивізій (танкових, мотопіхотних та інших) вермахту, а також емблема "Чорне сонце" (Schwarze Sonne).

У 2021 році в Білорусі було запроваджено кримінальну відповідальність "за пропаганду чи публічне демонстрування, виготовлення та розповсюдження нацистської символіки чи атрибутики". За цією статтею загрожує строк до чотирьох років позбавлення волі.

Раніше КДБ Білорусі пропонував внести гасло "Живе Білорусь" до переліку нацистської символіки та атрибутики поряд з біло-червоно-білим прапором. У запропонованому проєкті закону наголошувалося, що гасло називається "колабораціоністським привітанням і бойовим кличем" і ставиться в один ряд із "нацистським партійним привітанням "Хайль Гітлер".

Як повідомляв ІМІ, у Білорусі суддя Мінського міського суду Алена Ананіч визнала журналіста Алеся Любенчука винним за статтею 361-1 Кримінального кодексу Білорусі ("Створення екстремістського формування або участь у ньому") та призначила йому покарання – три роки позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!