ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі журналіста Алеся Лубенчука засудили до 3 років позбавлення волі

27.10.2022, 17:00
Фото - Білоруська асоціація журналістів
Фото - Білоруська асоціація журналістів

У Білорусі суддя Мінського міського суду Алена Ананіч визнала журналіста Алеся Любенчука винним за статтею 361-1 Кримінального кодексу Білорусі - "Створення екстремістського формування або участь у ньому" та призначила йому покарання - 3 роки позбавлення волі, повідомляє "Білоруська асоціація журналістів".

26 травня 2022 року Алеся Любенчука затримали у селі Кривичі Ів'ївського району, де він проживав останній час.

У 2020 році його кілька разів силовики затримували за виконання професійних обов'язків, а арешт він відбував у СІЗО у Барановичах.

Останнім часом Алесь Луб’янчук займався туризмом та відновленням історико-культурної спадщини свого району.

Білоруська асоціація журналістів висловлює рішучий протест проти вироку та вважає вирок Алесю Лубенчуку помстою за багаторічну професійну діяльність і вимагає звільнити його та інших представників ЗМІ, які перебувають за ґратами через політичні переслідування.

В асоціації нагадали, що у Білорусі за гратами перебувають 32 журналісти. Понад 400 журналістів були змушені покинути свою країну. Однак приховати інформацію сьогодні неможливо.

Як повідомляв ІМІ, Мінський міський суд засудив політв'язня, журналіста Сергія Сацука до восьми років позбавлення волі. Йому нкримінували три кримінальні статті: "отримання хабаря", "розпалювання ворожнечі", "перевищення влади або службових повноважень". Суддя визнав підозрюваного винним в отриманні хабаря, вчиненому у великих розмірах, та перевищенні службових повноважень. У Сергія Сацука були проблеми з владою задовго до арешту. На переконання його колег, кримінальні справи – це лише ширма, адже причина для переслідування одна – журналістські розслідування, пов’язані з масштабною корупцією. Насамперед у медичній сфері.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!