ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен закликав громадян визволених територій повідомляти про факти лінгвоциду

12.09.2022, 12:02
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua
Фото – Катерина Хорощак / life.pravda.com.ua

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав громадян визволених українською армією сіл, міст і містечок надсилати матеріали про відомі факти лінгвоциду на тимчасово захоплених територіях до них та до правоохоронних органів. 

Про це сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі загальнонаціонального марафону, повідомляє Укрінформ.

За його словами, що більше буде доказів скоєних злочинів, то сильнішою буде позиція України в міжнародних судах.

Він розповів, що російські військові злочинці на тимчасово захоплених територіях України перейшли до лінгвоциду – витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя. 

“Це вилучення або спалення книжок, перепідготовка педагогічних працівників, нав’язування шкільних програм відповідно до російського освітнього законодавства. Це проведення так званих уроків миру, де вже 1 вересня розповідали про “денацифікацію”, про те, що України “не існує” та багато інших російських наративів. Це – злочини проти громадян України!” – зазначив Кремінь.

За його словами, явище лінгвоциду охопило не лише освіту, а й сфери культури, телебачення і радіомовлення, інформації для загального ознайомлення (заміна вивісок), друкованих ЗМІ тощо.

“Ми зібрали велику кількість матеріалів. Усі вони узагальнені та передані до міжнародних правозахисних організацій і правоохоронних органів, до уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, – наголосив Кремінь.

Він висловив переконання, що зібрані матеріали долучать до міжнародного позову проти Росії.

Як повідомляв ІМІ, 9 вересня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що зібрані факти мовних злочинів російських окупантів будуть долучені до справи України проти Росії в Європейському суді з прав людини.

28 червня Тарас Кремінь заявив, що на тимчасово підконтрольних ворогу територіях України з початку повномасштабного вторгнення росіяни проводять політику лінгвоциду з метою демонтажу української державності.

Liked the article?
Help us be even more cool!