ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Моніторинг ІМІ: понад чверть новин онлайн-медіа посилаються на соцмережі

06.08.2024, 10:00
Дмитро Баркар

26,6% новин популярних онлайн-медіа України мають джерелом інформації соціальні мережі. Більшість таких матеріалів посилається на дописи в Telegram (53,8%), 19,9% – на Facebook, 12% – мають джерелом Instagram. На мережу Х (колишній Twitter) посилаються 7,5%, на YouTube – 6%. Частка посилань на TikTok – близько 0,8%. 

Такими є результати моніторингу* Інституту масової інформації, проведеного серед 10 популярних українських онлайн-медіа в липні 2024 року. 

Різні соцмережі стають джерелами для новин на різні теми. Якщо йдеться про офіційні джерела, то найчастіше медіа звертаються до акаунтів відомств та посадовців у Telegram і Facebook. Коли йдеться про розважальний контент, то його джерелом насамперед є Instagram. 

Розподіл посилань на соцмережі в новинах онлайн-медіа, моніторинг ІМІ

Помітною лишається частка новин, що посилаються на російські акаунти в соцмережах. Серед них є як скомпрометовані поширенням пропаганди, так і формально незалежні від кремлівського режиму. 

Втім, більшість новин з російських джерел на українських сайтах у моніторинговий період є негативними для росіян і повідомляють про результати українських обстрілів. Тобто українські медіа наразі використовують інформацію з російських джерел радше як засіб інформаційного спротиву.

Найбільше матеріалів у розділі “Новини” з посиланнями на соцмережі зафіксовано на сайті “Гордон”. Найменше – на сайті “24 канал”.

*До моніторингової вибірки потрапили 10 популярних онлайн-медіа України: “Українська правда”, “Суспільне”, “24 канал”, “Гордон”, РБК-Україна, Obozrevatel, “Телеграф”, ТСН, ZN,UA, УНІАН. З 50 новин на кожному сайті, опублікованих поспіль від 9-ї години ранку 29 липня та 30 липня 2024 року, за допомогою моніторингового робота ІМІ було виокремлено матеріали, що посилаються на соціальні мережі. Всі відібрані для моніторингу новини опрацьовані експертами вручну.

***

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!