ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Монголія зізналася, що не арештувала Путіна, бо є енергозалежною

03.09.2024, 17:17

Монголія проігнорувала міжнародний ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна під час його візиту з огляду на енергетичну залежність країни. Про це 3 вересня заявив виданню Politico речник монгольського уряду. 

За словами речника, Монголія опинилася в енергетичній залежності, через що їм складно вдягти на Путіна кайданки за воєнні злочини в Україні згідно з ордером Міжнародного кримінального суду (МКС).

“Монголія імпортує 95% своїх нафтопродуктів і понад 20% електроенергії від наших безпосередніх сусідів, причому в минулому ці шляхи постачання зазнавали перебоїв з технічних причин. Цей імпорт має вирішальне значення для забезпечення нашого існування й існування нашого народу”, – сказав речник.

“Монголія завжди дотримувалася політики нейтралітету в усіх своїх дипломатичних відносинах, про що свідчать наші офіційні заяви на сьогодні”, – зазначив представник уряду.

Також речник монгольської влади додав, що візит Путіна є дотриманням історичної традиції, за якою глави держав разом святкують річницю перемоги радянських і монгольських військ над Японією в битві на Халхин-Голі 1939 року.

Монголія – країна з населенням 3,3 мільйона людей, розташована між Росією та Китаєм. Як пише видання, країна має зберігати дипломатичний баланс, щоб не відчужити жодного зі своїх сусідів, з якими вона має глибокі історичні та економічні зв’язки. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну не змінило цієї стратегії уряду Монголії.

Монголія, ймовірно, зіткнеться із судовим переслідуванням через бездіяльність, сказав виданню юридичний експерт, оскільки будь-який член МКС зобов’язаний діяти згідно з ордерами суду.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, раніше Міністерство закордонних справ України закликало владу Монголії виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт Володимира Путіна та передати його до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Монголія підписала Римський статут та зобов'язана виконувати рішення Міжнародного кримінального суду (МКС), який видав ордер на арешт Путіна. Це зобовʼязує уряд Монголії заарештувати російського президента, якщо той перетне її кордон. Подорож до Монголії стане першим візитом Путіна до країни – члена МКС.

7 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноважену офісу президента РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий судом ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна довічний.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!