ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП вирішило втрутитися в реорганізацію Довженко-Центру, хочуть збереження спадщини

19.08.2022, 11:02

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що “не було поінформоване” про рішення Держкіно щодо реорганізації державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка”. Про це йдеться на сайті міністерства. 

МКІП нагадало, що з 10 листопада 2021 року Держкіно не підпорядковується міністерству.

“У своїй заяві Держкіно аргументувало необхідність реорганізації Довженко-Центру збитковістю та неефективністю інституції, котра підтримує свою діяльність за рахунок державної дотації. Однак питання реорганізації в даному випадку включає також визначення подальшої долі фондового зібрання Довженко-Центру”, – ідеться в повідомленні.

Міністерство нагадує, що фільми українських кіностудій, створені бюджетним коштом, є державною власністю та культурною спадщиною. 

“Відповідно, рішення про передачу колекції Держкіно, як керівний орган, мало погодити з МКІП. До сьогодні відповідного запиту до МКІП не надходило. Оскільки колекція, що формувалася з 1994 року, має цінність як цілісне зібрання, а також з огляду на відсутність згаданого погодження МКІП ініціювало обговорення  рішення про реорганізацію ДП “Національний центр Олександра Довженка” з Кабінетом Міністрів України та Державним агентством з питань кіно”, – заявили в міністерстві.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня державне підприємство “Національний центр Олександра Довженка” заявило, що Державне агентство з питань кіно видало наказ про реорганізацію Центру, “що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно”. 

Як пояснюють у Центрі, згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі “Науковий центр кінематографії України”, основним видом діяльності якої, за даними ЄДРПОУ, є “вища освіта”. Зі структури Центру має бути виокремлено Державне підприємство “Українська анімаційна студія”, до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. Співробітників Центру має бути повідомлено про можливе звільнення. 

“Таким чином, відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто “сплячій” установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо”, – ідеться в заяві.

Зі свого боку в Держкіно переконують, що наказ не передбачає ліквідації Довженко-Центру, лише його реорганізацію з утворенням окремої юридичної особи – державного підприємства “Українська анімаційна студія”.

Після цього на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію з вимогою скасувати реорганізацію Довженко-Центру.

Liked the article?
Help us be even more cool!