ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП рекомендував демонтувати три російські імперські пам’ятники в Полтаві

09.09.2022, 10:42
Монумент Слави в Полтаві. Фото – ua.igotoworld.com
Монумент Слави в Полтаві. Фото – ua.igotoworld.com

Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендує демонтувати три російські імперські пам’ятники в Полтаві.

Такі рекомендації МКІП надав Полтавській обласній військово-цивільній адміністрації та Полтавській міській раді, повідомляється на сайті міністерства.

Йдеться про пам’ятники, які були встановлені за часів російської імперії та пов’язані з перемогою росії в Полтавській битві 8 липня 1709 року над союзними військами України та Швеції: 

  • монумент (колону) Слави, встановлений на честь 100-річчя “перемоги російської армії Петра I”;
  • пам'ятник на місці відпочинку Петра, споруджений у 1849 році на місці будинку козака Магденка, в якому після битви зупинявся російський цар;
  • пам'ятник славним захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну, встановлений у 1909 році на честь 200-річчя перемоги в Полтавській битві.

Ці пам’ятники, зазначає міністерство, “є воєнними імперськими символами, які меморіалізують перемогу Росії над Україною та її союзником Швецією, були покликані підкреслювати колоніальний, залежний стан України, уславлювати російську армію і продовжують закріплювати  російське бачення української історії”.

Демонтовані пам’ятники, які мають культурну цінність, рекомендовано передати музеям.

Як повідомляв ІМІ, 10 червня Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) ініціювало створення Експертної ради з декомунізації та дерусифікації при відомстві, щоб процес дерусифікації проходив у законних межах.

Liked the article?
Help us be even more cool!