ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародний "Меморіал" оскаржив рішення щодо ліквідації в Росії

31.01.2022, 14:03
Фото – фейсбук "Мемориал"
Фото – фейсбук "Мемориал"

Міжнародне правове товариство “Меморіал” подало апеляційну скаргу на рішення Верховного суду Росії щодо своєї ліквідації. 

Про це повідомляє Сибирь.Реалии з посиланням на пресслужбу “Меморіалу”.

Водночас пресслужба не повідомила, коли була подана апеляція.

Як повідомляв ІМІ, 28 грудня 2021 року Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію міжнародного товариства “Меморіал”.

Генпрокуратура РФ наполягала, що організація систематично порушувала закон про іноземних агентів. На підсумковому засіданні суду представник відомства заявив, що організація “створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, реабілітує нацистських злочинців”.

Голова правління “Меморіалу” Ян Рачинський заявив, що рішення буде оскаржене, а товариство не може зупинити роботу, оскільки має структури, які не мають юридичної особи.

“Меморіал” – одна з найстаріших правозахисних організацій у Росії. Організація понад 30 років досліджувала радянські репресії та створила докладну базу даних з іменами репресованих. 

Закон про “іноземних агентів” ухвалили в Росії у 2012 році. Згідно з документом, будь-яка некомерційна організація або громадський рух можуть бути занесені до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. 

2019 року в Росії були ухвалені закони, що дозволяють визнавати “іноземними агентами” ЗМІ та окремих громадян. Порушникам, які не вказують у своїх матеріалах, що вони є “іноземними агентами”, загрожують великі штрафи й арешти терміном до 15 діб.

Liked the article?
Help us be even more cool!