ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Місцеві вибори пройшли без масових порушень свободи слова – моніторинг ІМІ

26.10.2020, 14:00
Фото – unsplash.com/
Фото – unsplash.com/

Місцеві вибори в Україні 25 жовтня пройшли без масових порушень свободи слова. Експерти ІМІ зафіксували чотири випадки порушення прав журналістів, які стосувалися фізичної агресії.

Такими є результати моніторингу ГО “Інститут масової інформації” за підсумками дня голосування.

Порушення зафіксовано в чотирьох регіонах – у Херсоні, на Кіровоградщині, Дніпропетровщині та Донеччині. 

Зокрема, члени виборчих комісій забороняли журналістам проводити фото- та відеознімання на виборчих дільницях, також зафіксовано застосування фізичної сили з боку кандидата в депутати щодо журналістки.

Отже, ІМІ зафіксував такі випадки порушень свободи слова:

  • У Херсоні секретариня дільничної комісії №650705 Тетяна Омельченко забороняла журналістові інтернет-видання “Мост” Сергію Нікітенку вести відеознімання на дільниці. Вона фізично закривала камеру Сергія Нікітенка та покликала поліцейського.
  • У селі Ставидла Кіровоградської області на дільниці №350536 журналістам UA:Кропивницький заборонили проводити знімання на території виборчої дільниці. 
  • У місті Тернівка на Дніпропетровщині кандидат у депутати від політичної партії “Слуга народу” Віталій Айзатулов застосував фізичну силу до головної редакторки міської газети “Вісті Тернівки” Альони Поддуєвої на виборчій дільниці №120939.
  • У місті Бахмут Донецької області голова та члени виборчої комісії перешкоджали журналістці Вільного радіо Маргариті Днєпровській на виборчій дільниці №140609 спостерігати за підрахунком голосів та фотографувати. 

На гарячу лінію ІМІ протягом 25 жовтня журналісти зверталися щодо питань, пов’язаних з діяльністю засобів масової інформації в день виборів. 

Зокрема, журналісти запитували щодо можливості інформування про події, пов’язані з виборчим процесом; стосовно необхідності видалення старих матеріалів передвиборної агітації, розміщених в інтернеті до 23 жовтня. 

Також журналісти запитували щодо дозволу показувати в сюжеті зіпсовані виборчі бюлетені без можливості встановлення конкретного виборця, який у такий спосіб виявив свою волю. Запитували також стосовно інформаційних сюжетів про п'ять запитань президента, зокрема чи можна показувати, як поліція перевіряла документи осіб, які проводили це опитування, і чи можна показувати їхні документи.

Зверталися на гарячу лінію ІМІ щодо журналістських питань і члени виборчих комісій. Зокрема, вони запитували, які саме реквізити в посвідченні журналіста є обов’язковими, чи може бути посвідчення журналіста без фотографії. Також цікавилися, як виборчій комісії реагувати, якщо на дільницю прийшла заступниця міського голови, але з журналістським посвідченням.

Крім того, багато звернень на гарячу лінію ІМІ було від звичайних виборців, спостерігачів, членів виборчих комісій з питань, не пов’язаних з діяльністю журналістів і засобів масової інформації.

Звернення були різноманітні: як внести зміни до списку виборців, як виправити помилки в бюлетені, чи законно вимірювати температуру на вході, чи можуть голосувати люди з ознаками респіраторного захворювання тощо. Навіть запитували, куди скаржитися, якщо спостерігачу не заплатили, як обіцяли.

Звертаємо увагу, що робота правової гарячої лінії ІМІ не припиняється разом з виборчим процесом. Консультації з найрізноманітніших питань, пов’язаних з інформаційними відносинами, роботою журналістів і діяльністю засобів масової інформації, надають медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради України 21 липня 2019 року відбулися з дотриманням законних професійних прав журналістів: зафіксовано один випадок порушення свободи слова. Проте були зафіксовані випадки надання журналістських посвідчень стороннім особам.

Під час першого туру виборів Президента України 31 березня 2019 року експерти ІМІ зафіксували загалом шість випадків порушення прав журналістів.

Другий тур виборів Президента України 21 квітня 2019 року відбувся з дотриманням законних професійних прав журналістів: зафіксовано лише один випадок порушення свободи слова.

На виборах Президента України 2014 року були зафіксовані сім випадків.

Liked the article?
Help us be even more cool!