ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міськрада Кременчука витратить понад 9 млн на свій піар. Журналісти влаштували акції протесту

16.12.2019, 17:08
Фото – ТелеграфЪ
Фото – ТелеграфЪ

У Кременчуці (Полтавська область) на засіданні сесії міської ради депутати проголосували за виділення комунальному підприємству “Кременчуцька міська телерадіокомпанія” (КТРК) 18 млн грн, із яких 9,3 млн грн призначені на створення нового безкоштовного друкованого видання “Кременчуцькі новини”. 

Таке рішення міськрада ухвалила 12 грудня, затвердивши програму сприяння розвитку інформаційної діяльності комунального підприємства “Кременчуцька міська телерадіокомпанія”.

Як повідомили регіональній представниці ІМІ кременчуцькі журналістки Лариса Гориславець та Тетяна Донченко, представники медіа виступали проти ухвалення такого рішення і виходили на акції протесту із закликом не голосувати за нього. Журналісти вважають, що нова комунальна газета створюється перед місцевими виборами.

Зокрема, Тетяна Донченко у своєму блозі та представниці ІМІ зауважувала, що “питання про програму підтримки інформаційної діяльності КТРК – це питання про гроші, про міський бюджет”.

“За інформацією міського фінансового управління, дірка в бюджеті вже сягнула 150 мільйонів гривень; на кінець року вона сягатиме 250 мільйонів гривень. Фінансове управління орієнтувало на скорочення всіх місцевих видатків. У тому числі, ми знаємо, скорочуються видатки на медицину. Міська рада голосувала за закриття стоматологічних поліклінік. Чому? Пояснення: тому що економили гроші. Зараз 18 мільйонів хоче КТРК (але ми розуміємо, що це не її ініціатива, за цим хтось стоїть, напевне це міський голова). У тому числі 9,36 мільйона – на газету. У нас що, в місті нормальні дороги? У нас уже що, вирішені проблеми з медициною? Може, ми купили ангіограф? (На нього немає грошей.) Може, купили апарат УЗД для дитячої лікарні? Це по-перше, про що б ми не говорили, ми говоримо про гроші”, – написала Тетяна Донченко.

За її словами, наклад нової газети в 44 тисячі примірників перевищує тиражі всіх міських друкованих ЗМІ. “Тобто створюється новий монополіст, створюється зловживання монопольним правом на інформацію. <…> Що відбувається насправді? Я буду говорити про цензуру у формі замовчування суспільно необхідної інформації. Мер не проводить брифінги, мер не проводить апаратні наради, мер не зустрічається з пресою, натомість він “віщає” через Кременчуцьку телерадіокомпанію. <…> Це спроба підмінити інформаційний простір паралельною реальністю”, – написала вона.

“Ми влаштовували громадську кампанію, щоб переконати депутатів не голосувати за цю програму. Утворення газети, розуміємо, теоретично законно. Тому наш шлях боротьби з піаром був лише за допомогою протестів та відповідних акцій”, – прокоментувала представниці ІМІ Лариса Гориславець, кременчуцька журналістка, координаторка антикорупційних проєктів ГО “Європейський клуб”.

Журналісти, крім акцій протесту, намагалися переконати депутатів у недоцільності видатків. Ходили на засідання депутатських комісій, збирали підписи проти, створили петицію з вимогою до міського голови Віталія Малецького “відмовитися від намірів друкувати через КП “КТРК” безкоштовну газету”.

У день голосування, 12 грудня, активісти та журналісти пікетували міську раду із закликом не збільшувати фінансування КТРК, а натомість використати гроші платників податків на медицину, освіту, дороги. Депутатам на вході роздавали порівняння витрат: що можна “купити” для кременчужан замість газети, яку міськрада планує безкоштовно розповсюджувати в рік виборів.

Liked the article?
Help us be even more cool!