ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін'юст очікує висновків Венеційської комісії щодо закону про олігархів 10–11 грудня

03.12.2021, 10:34
Фото – пресслужба Міністерства юстиції
Фото – пресслужба Міністерства юстиції

Міністерство юстиції України очікує 10–11 грудня на експертний висновок Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) щодо ухваленого в Україні закону про олігархів.

Про це в інтерв'ю телеканалу “Дом” повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

“Експерти Венеціанської комісії провели зустрічі з різними стейкхолдерами як в Україні, так і поза. Зокрема, були дискусії й зі мною. У мене була окрема зустріч з експертами Венеційської комісії. Вони готують свій висновок. Попередньо ми очікуємо, що рішення про висновки Венеційської комісії буде ухвалене 10–11 грудня цього року”, – сказав міністр.

Малюська зазначив, що експерти комісії налаштовані конструктивно, вони заслуховували всі думки.

“Ці зустрічі не полягали в тому, що вони висловлювали якусь свою позицію. Вони ставили питання і навіть не так про деталі, як про філософію та мотиви. Бо експерти чудово знають закон. Вони приблизно розуміють, наскільки політично конфліктна тема. І наші дискусії були здебільшого: а чому ви саме цей механізм обрали, а не інший. А чому цей інструмент, а не інший. Чому це обмеження, а не третє. І в чому була мотивація розроблення саме такого закону та такого механізму”, – пояснив Малюська.

Міністр наголосив, що в історії відносин України з Венеційською комісією ніколи не було висновку, в якому було б сказано, що в законі чи законопроєкті все ідеально.

“Тому я і не сподіваюся на висновок, де буде сказано: знаєте, Венеційська комісія проаналізувала – нам тут нічого робити, молодці, йдіть далі. Такого не було раніше, такого не буде і в цьому випадку”, – сказав він.

Безумовно, додав міністр, у висновку комісії буде опис певних ризиків, пропозиції щодо покращення закону про олігархів.

“І наша робота буде проаналізувати те, що напише Венеційська комісія, наскільки це лягає в наше бачення реформ і наскільки це можна буде імплементувати до закону. Ми потенційно до змін до закону готові, якщо пропозиції будуть досить конструктивними, конкретними, щоб їх можна було імплементувати”, – заявив Малюська.

Також влада готова, що зауваження комісії будуть штучно використані в Україні в політичних цілях та для протидії набуттю чинності закону про олігархів.

Як повідомляв ІМІ, 5 листопада Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений 3 листопада Верховною Радою Закон №1780-ІХ “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що антиолігархічний закон сприятиме тінізації медіаринку.

Liked the article?
Help us be even more cool!