ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкульт відмовив Укрновинам у копії документа, зазначивши, що не створював його

25.02.2019, 13:11
Фото - Укрінформ

Міністерство культури України відмовилося надати на інформаційні запити копію статуту новоствореної Православної церкви України (ПЦУ). Про це йдеться у відповіді Мінкультури на інформаційний запит Українських новин.

“Статут Православної церкви України є її внутрішнім документом. Він не був створений Міністерством культури України і не належить останньому”, - пояснили причини відмови в міністерстві.

Водночас у відповіді підтвердили, що статут ПЦУ був отриманий Мінкультури та зареєстрований наказом №53 від 30.01.2019.

Як зауважує інформагентство, про те, що в Мінкультури зберігаються копії статутів релігійних організацій, прямо свідчить наказ Мінкульту №37 від 25.01.2019, копія якого була отримана Українськими новинами у відповідь на один з попередніх інформаційних запитів.

Юристка ГО “Центр демократії та верховенства права” Христина Буртник зазначила, що закон “Про доступ до публічної інформації” не дозволяє відсилати запитувача “до того, хто створив документ”, повідомляє “Доступ до правди”.

“Питання надання інформації у законі чітко врегульоване: якщо розпорядник не володіє інформацією/документом, він повинен переслати запит до того суб’єкта, який нею володіє (якщо орган знає, хто володіє). Якщо розпорядник володіє інформацією/документом, він повинен або надати, або відмовити за однією із законних підстав, передбачених статтею 22. У даному випадку Міністерство культури володіє документом, а тому не має права ні пересилати запит, ні відправляти запитувача до іншого розпорядника. Така відповідь є незаконною”, – констатувала юристка.

Liked the article?
Help us be even more cool!