ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Межі припустимого все-таки посунулись – Оксана Романюк про роботу ЗМІ під час ексгумації в Ізюмі

20.09.2022, 15:48
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Українські медіа починають змінювати свій підхід до тлумачення рівнів етичності після дій росіян у Бучі, Ізюмі, Маріуполі.

Про це під час експертного обговорення “Медіа та демократичні стандарти у воєнний час” заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

За її словами, світлини, які робили медійники з цих міст “разючі й можуть зачепити чиїсь почуття”.

Оксана Романюк наголосила, що у звичайному житті вона б сказала, що такі фото потрібно блюрити. Втім, за умов війни вони надзвичайно важливі, адже допомагають фіксувати воєнні злочини Росії і повідомляти про ці злочини весь світ.

“Нас дуже бентежить ситуація з цензурою в соцмережах, коли ми змушені вигадувати нові синоніми, щоб передати наші почуття й інформувати нашу аудиторію, наших колег про те, що відбувається. Я думаю, що ті межі, які були до війни, зараз трохи посунулися. Я бачу, як колеги інформували про масове поховання в Ізюмі. Звісно, не потрібно щось суперстрашне показувати, але, використовуючи художні засоби, використовуючи журналістську майстерність, це можна передати. Навіть ось ця фотографія руки, я думаю, всі її бачили, надзвичайно разюча і промовиста”, – зауважила вона.

Романюк додала, що протягом останнього тижня ІМІ отримав три запити від різних редакцій стосовно того, як етично розповідати про Ізюм, про злочини росіян, скоєні в цьому місті.

“І ми дійшли висновку, що основним питанням для нас є почуття родин цих жертв. Це основне. І те, щоб ці родини, напевно, були поінформовані до того, як ця інформація потрапить у медіа. Це, напевно, основний етичний бар’єр для нас. Те, що аудиторія повинна знати, нехай це навіть буде болюче для аудиторії. Я думаю, що ми знайшли відповідь на це питання, що це суспільно важлива інформація і суспільна важливість зараз превалює над питаннями, які раніше в нас, можливо, викликали сумніви”, – вважає Оксана Романюк.

Як повідомляв ІМІ, посол України в Австрії Василь Химинець обурився через репортаж з Ізюма кореспондента австрійського телерадіомовника ORF в Україні Крістіана Вершютца. 16 вересня в програмі ZIB2 вийшов сюжет про виявлення масових поховань у лісі біля звільненого від російських військ Ізюма. У сюжеті кореспондент ORF в Україні Крістіан Вершютц розповідав про свою поїздку до визволеного міста. 

Він заявив, що наразі заяви офіційних осіб України щодо можливих воєнних злочинів рф в Ізюмі не можна перевірити й що “треба почекати, що скажуть патологоанатоми”. Посилаючись на неназваного “слідчого з поліції Харкова”, кореспондент заявив, що виявлені тіла жертв знаходять у дуже поганому стані й що “є ознаки можливих воєнних злочинів в окремих випадках, але все ж багато людей там загинули від артилерійських обстрілів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!