ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Meta заявила, що запобігла втручанню Китаю в проміжні вибори в США через мережу фейкових акаунтів

27.09.2022, 17:45
Фото – скриншот з відео Марка Цукерберга
Фото – скриншот з відео Марка Цукерберга

Американська корпорація Meta Platforms заявила, що запобігла операції з впливу на американських користувачів з боку Китаю. Через низку фейкових акаунтів на платформах Meta (фейсбук та інстаграм), а також на її сервісі-конкуренті – твіттері організатори мережі планували нав’язати користувачам політичний контент перед проміжними виборами, які відбудуться в США в листопаді, пише Reuters.

Мережа була невелика і не отримала великої кількості підписників, зазначила Meta у своєму звіті-підсумку.

Втім, зазначили в компанії, викриття цієї мережі було важливим досягненням, адже її існування натякало, що втручання Китаю у внутрішню політику США стає безпосереднішим у порівнянні з попередніми зусиллями його пропаганди.

“Китайські операції, яким ми запобігали раніше, здебільшого розповідали про Америку світові, зокрема Південній Азії, а не американцям про них самих”, – зазначив на брифінгу представникам ЗМІ голова відділу Meta з протидії глобальним загрозам Бен Німмо.

“Їхній загальний меседж був такий: Америка – погано, Китай – добре”, – додав він, описуючи раніші операції Китаю.

Натомість нова операція просувала тези, націлені на американців по обидва боки таких спірних питань, як аборти чи право на вогнепальну зброю.

Інший керівник Meta зазначив, що компанія не має досить доказів, щоб сказати, хто саме в Китаї стоїть за цією операцією.

Фейкові облікові записи видавали себе за ліберальних і консервативних американців з різних штатів, публікували меми та з’являлися в коментарях під дописами громадських діячів ще в листопаді 2021 року.

Один зі скриншотів-прикладів містить коментар під постом сенатора-республіканця Марко Рубіо на його фейсбук-сторінці. Акаунт, від імені якого написано коментар, вимагає від сенатора припинити насильство із застосуванням вогнепальної зброї і використовує гештег #РубіоВбивцяДітей.

Як сказано у звіті, ця мережа також створювала фейкові облікові записи, які видавали себе за громадян Республіки Чехія і критикували чеську владу за її підхід до відносин з Китаєм.

Окремо у звіті зазначено, що Meta перешкодила найбільшій та найскладнішій російській операції з початку війни в Україні, описавши її як розлогу мережу з понад 60 сайтів, акаунтів у соціальних мережах і петицій на сайтах на кшталт Avaaz.

Як повідомляв ІМІ, у серпні американська корпорація Meta Platforms, до структури якої належить соцмережа Facebook, досягла попередньої угоди в судовому процесі, що триває вже кілька років, про неправомірне передання особистих даних користувачів, зокрема консалтинговій компанії Cambridge Analytica.

Liked the article?
Help us be even more cool!