ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Meta сплатить $725 мільйонів компенсації за скандал щодо Cambridge Analytica

23.12.2022, 14:30
Фото – forbes.com
Фото – forbes.com

Компанія-власник Facebook, Meta Platforms, погодилася сплатити 725 мільйонів доларів для врегулювання колективного позову проти неї. Соцмережу звинувачують у тому, що та дозволила третім сторонам, зокрема організації Cambridge Analytica, отримати доступ до особистих даних користувачів.

Запропоноване врегулювання оприлюднено в судовому документі й стане завершенням тривалого провадження, яке розпочалося, коли у 2018 році з’явилась інформація, що Facebook дозволив британській фірмі з політичного консалтингу Cambridge Analytica отримати доступ до даних аж 87 мільйонів користувачів.

Адвокати позивачів стверджують, що запропонована сума є найбільшою компенсацією в історії американських позовів про захист приватних даних та найбільшою компенсацією, яку коли-небудь сплачувала Meta для врегулювання колективного позову.

"Таке історичне врегулювання принесе значне полегшення постраждалим у цій складній та незвичній справі", – сказали в спільній заяві головні адвокати позивачів Дерек Лоусер і Леслі Вівер.

Врегулювання, яке ще має схвалити федеральний суддя в Сан-Франциско, не зобов’язує Meta визнати правопорушення зі свого боку. У своїй заяві компанія зазначила, що завершення провадження "найкраще відповідає інтересам нашого колективу та акціонерів".

"Протягом останніх трьох років ми оновили свій підхід до приватності та запровадили комплексну програму з захисту особистої інформації", – заявили в Meta.

Організація Cambridge Analytica (яка вже припинила своє існування) працювала на Дональда Трампа під час його успішної передвиборчої кампанії 2016 року та збирала особисті дані мільйонів облікових записів Facebook для профілювання виборців та таргетування піару.

Cambridge Analytica отримувала ці дані без згоди користувачів від дослідника, якому Facebook дозволив використовувати у своїй соцмережі застосунок, який збирав дані мільйонів клієнтів.

Скандал, що постав із ситуації навколо Cambridge Analytica, призвів до кількох урядових розслідувань практик Facebook щодо захисту персональних даних, кількох судових позовів та засідання в Конгресі США, де законодавці жорстко розкритикували гендиректора Meta Марка Цукерберга.

У 2019 році Facebook погодився сплатити 5 мільярдів доларів компенсації, щоб Федеральна торгова комісія припинила розслідування стосовно їхніх практик із захисту приватності, та ще 100 мільйонів доларів, щоб Комісія США з цінних паперів і бірж перестала звинувачувати компанію у введенні інвесторів в оману щодо неправомірного використання даних користувачів.

Розслідування з боку державних генпрокурорів ще тривають, і позов генпрокурора міста Вашингтон проти компанії наразі не завершився.

Врегулювання, запропоноване 22 грудня, є відповіддю на заяви користувачів Facebook, які звинувачують компанію в порушенні низки федеральних законів і законів штату шляхом систематичного надання розробникам застосунків і бізнес-партнерам доступу до їхніх особистих даних без їхньої згоди.

Адвокати користувачів стверджували, що Facebook увів тих в оману, створивши ілюзію контролю кожного користувача за своїми особистими даними й водночас надаючи доступ до них тисячам третіх сторін.

Facebook заявив, що в цих користувачів немає законних підстав вимагати конфіденційності інформації, яку вони поширювали серед друзів у соцмережах. Втім, окружний суддя США Вінс Чабріа назвав таку позицію "геть некоректною" й 2019 року погодився на подальший розгляд справи.

Як повідомляв ІМІ, Meta (материнська компанія Facebook та Instagram) повідомила, що з українським контентом працюють українські модератори й що в них немає модераторів, які працюють з Москви.

Liked the article?
Help us be even more cool!