ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медведчуку повідомили підозру в привласненні нафтопроводу "Самара – Західний напрямок"

Служба безпеки України повідомила про підозру екснардепу від партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку. За даними слідства, він незаконно заволодів нафтопроводом “Самара – Західний напрямок”, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Там зазначили, що “схему” привласнення Медведчук організував на початку 2015 року в чіткій координації з політичним керівництвом РФ.

За даними Офісу ГПУ, після розпаду СРСР нафтопродуктопровод “Самара – Західний напрямок” залишився у власності РФ. Із 2005 року Україна через суди доводила своє право на володіння ним. У 2014–2015 роках це право підтвердили суди вищої інстанції.

Проте у квітні 2015 року суд у Рівному за одне засідання повернув трубу дочірній компанії РФ – ТОВ “ПрикарпатЗахідтранс” через нібито “нововиявлені обставини”, чим фактично скасував завершену націоналізацію стратегічного нафтопроводу.

Слідчі встановили, що до схеми заволодіння нафтопроводом Медведчук та його спільники залучили експерта. 

“Його завідомо неправдивий висновок був використаний в суді для перегляду та скасування судових рішень, постановлених на користь держави. Для легалізації привласненого обʼєкта шляхом проведення ряду операцій його було продано підконтрольному субʼєкту господарювання, зареєстрованому у Швейцарії, який став формальним власником, а керівництво здійснювалося через ТОВ “ПрикарпатЗахідтранс”, – розповіли правоохоронці.

Там додали, що, встановивши контроль над викраденим активом, двох спільників призначили на керівні посади підприємства та проводили необхідні “оборудки”. Ще двоє спільників займались іншими “питаннями”, насамперед легалізацією доходів.

Отримані прибутки підозрювані виводили на рахунки афілійованих закордонних компаній та розподіляли між собою.

У прокуратурі додали, що правоохоронці провели обшуки за останніми місцями проживання і реєстрації підозрюваних та вручили підозри їхнім родичам у передбачений законом спосіб. Всіх фігурантів оголосять у розшук.

Медведчука підозрюють в:

  • організації заволодіння чужим майном;
  • набутті, володінні та використанні коштів, одержаних унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів;
  • зловживанні своїми повноваженнями особою, яка веде професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних послуг;
  • організації завідомо неправдивого висновку експерта в суді, вчиненого організованою групою 

Трьох спільників Медведчука підозрюють у пособництві до набуття, володіння та використання коштів, одержаних унаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчиненому організованою групою та в особливо великому розмірі.

Правоохоронці встановлюють всіх осіб, причетних до цієї оборудки.

1 лютого 2024 року Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок”.

У чому підозрюють екснардепа Віктора Медведчука

Як повідомляв ІМІ, Україна повернула 21 вересня 2022 року з російського полону 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку “Азов”. Їх обміняли на Віктора Медведчука. Після обміну Медведчук опинився в Москві.

Йому раніше повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

У лютому 2023 року керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, що Віктор Медведчук наразі намагається потрапити до владного середовища РФ, показуючи себе як сурперексперта з українського питання.

У травні 2023 року дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області задовольнила скаргу адвокатів Іллі Костіна та Романа Титикала та позбавила підозрюваного в держзраді екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука права на ведення адвокатської діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!