ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Медуза" повідомила про ще один підрозділ російської пропаганди

Російське видання "Медуза" повідомило про існування автономної некомерційної організації (АНО. – Ред.) "Інтеграція".

Вона заснована в травні 2022 року і підконтрольна російському Президентському фонду культурних ініціатив. Очолює "Інтеграцію" Гліб Шагун – раніше він працював у телекомпанії ВІД, був генеральним продюсером та гендиректором телеканалу РБК-ТВ.

2018 року Шагун очолив "департамент громадських комунікацій" в окупаційному уряді Севастополя.

На відміну від інших кремлівських АНО "продюсерський центр" Шагуна не отримує грошей з бюджету, а живе на "пожертви" державних та приватних компаній.

Наприкінці 2022-го "Інтеграція" отримала понад 100 мільйонів рублів від "РусГідро" – одного з найбільших енергетичних підприємств РФ. Ще 100 мільйонів у ті ж терміни перерахувала АТ "Дальгіпротранс" – велика далекосхідна компанія, яка працює над проєктуванням об'єктів транспортної інфраструктури. Приблизно стільки ж "продюсерському центру" відправив "Мосгіпротранс" – один з найбільших підрядників "Російських залізниць", що також працює над проєктуванням транспортних об'єктів. Загальний бюджет організації невідомий.

"Інтеграція" не має сайту, інформація про неї практично відсутня у відкритих джерелах.

Втім, як зазначає "Медуза", судячи з даних із витоку документів адміністрації президента РФ, АНО займається навчанням і продюсуванням так званих ЛОМів – лідерів громадської думки (в діапазоні від учителів до зірок естради), які потім просувають потрібний російській владі порядок денний.

За відносини їх із владою та їхнє фінансування через "грантодавців" також відповідає "Інтеграція".

В одному з документів витоку перелічено одразу кілька проєктів "Інтеграції". Серед них діяльність так званої агітбригади російських зірок, які виступають перед військовими, щоб "підіймати їхній бойовий настрій". Створення "агітбригад" було ідеєю заступника голови АП Сергія Кирієнка, який відповідає за внутрішню політику, писали раніше "Відомості". Серед учасників "агітбригади" – актори Сергій Безруков, Михайло Пореченков та Сергій Гармаш, музиканти Сергій Галанін та Денис Майданов, комік Євген Петросян та шахіст Сергій Карякін.

Згідно зі звітами адміністрації президента РФ, "Інтеграція":

  • Допомагала Олегу Газманову, Олександру Розенбауму та Юлії Чичеріній збирати гроші для підрозділів бойовиків угруповань "Д/ДНР".
  • Просувала проєкти проросійського німецького режисера Вільгельма Домке-Шульца.
  • Розвивала прокремлівські телеграм-канали, зокрема канал пропагандиста Олександра Малькевича, який потрапив під санкції США за співпрацю з Євгеном Пригожиним, – зараз він організовує роботу пропагандистських ЗМІ на окупованих українських територіях.
  • Фінансувала рух "Русская мечта", нещодавно створений сталіністом та головним редактором газети "Завтра" Олександром Прохановим. Голова правління "Русской мечты" – Олег Розанов, публіцист і член провладного ультраконсервативного "Ізборського клубу".

Крім того, "Інтеграція" займається агітацією на майбутніх виборах президента Росії, призначених на березень 2024 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!