ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійниці, які засудили випуск календаря з оголеними колегами, зазнали кібербулінгу

09.12.2022, 16:44
Фото – unsplash.com
Фото – unsplash.com

Журналістки, які заявили про неприпустимість поширення календаря 5 каналу з оголеними колегами, повідомили про погрози та кібербулінг.

Воєнна кореспондентка Ірина Сампан опублікувала на своїй фейсбук-сторінці скриншоти з телеграм-каналу, де був опублікований список людей, які виступили проти створення календаря. Автор повідомлення писав, що шукає колишніх партнерів журналісток – підписанток заяви, щоб купити нюдси цих жінок.

“Погрози, булінг, і аукціон для моїх колишніх. Ось на що перетворилася дискусія щодо календаря 5 каналу. Чому це взагалі стало можливим? Як так існування іншої точки зору перетворилося на цькування? По-перше, це агресивна риторика всіх дописувачів, хто перейшов на особисте. Моє особисте життя. Можна не поділяти чужу думку, можна її не розуміти. Але стільки бруду я давно про себе не читала. Навіть від так званих лідерів думок, які мали б вести дискусію ну… інтелектуально, чи що”, – написала Ірина.

Вона наголосила: підписанти та підписантки заяви не назвали жодного прізвища і не критикують ню як явище.

“Ми озвучили лише, що вважаємо оголені тіла журналісток для продажу календаря об'єктивацією і порушенням якоїсь етики. Все. Бо ми так вважаємо. І це можна обговорювати”, – написала журналістка.

Скрін зі сторінки Ірини Сампан

У коментарі представниці ІМІ Ірина Сампан зазначила, що нині перебуває в робочих справах за кордоном. Вона тримає зв'язок з юристками й за потреби звернеться до поліції.

Головна редакторка Громадського радіо Тетяна Трощинська теж опублікувала аналогічні скриншоти й зазначила, що це кібербулінг і, ймовірно, кримінальна стаття.

“Я думаю, що ця риторика і ці погрози не можуть іти від адекватних людей. До речі, ви знаєте імена дівчат, яких нібито хтось зашеймив? Думаю, ні. Чи їм хтось погрожує? Думаю, ні”, – написала Трощинська.

Вона також підкреслила, що автори та авторки заяви не переходили на особистості, не ображали учасниць фотосесії для календаря: “Не заперечували право на фотографії – оголені чи які завгодно, не було жодного слова про “заборонити”, де це ви це взяли? Були сумніви лише в тому, чи так стереотипно варто маркувати жінок і журналісток. Усе. Взагалі не йшлося про конкретних людей”.

Як повідомляв ІМІ, 5 канал, до Дня Збройних сил України, 6 грудня, випустив календар з фотографіями оголених журналісток. Канал назвав це акцією на підтримку армії та заявив, що отримані від продажу календаря гроші передадуть на допомогу ЗСУ.

Представники громадських, правозахисних і медійних організацій заявили про неприпустимість поширення календарів з оголеними журналістками та назвали акцію сповненою дискримінаційних і сексистських наративів. Вони закликали 5 канал відмовитися від цієї акції й не поширювати цей календар.

Крім того, правозахисники закликали урядову уповноважену з питань гендерної політики, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини й Комісію з журналістської етики дати оцінку законності й етичності дій 5 каналу.

Шеф-редакторка 5 каналу Ірина Герасимова в коментарі Громадському подякувала авторам заяви за піар і закликала спрямувати зусилля на підтримку ЗСУ.

А уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець “не побачив нічого поганого” в цьому еротичному календарі.

Liked the article?
Help us be even more cool!