ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійні організації та ОГП підписали меморандум для боротьби з безкарністю за напади на журналістів

14.09.2021, 11:45
Фото - gp.gov.ua
Фото - gp.gov.ua

Медійні й правозахисні громадські організації та Офіс генерального прокурора підписали меморандум про взаєморозуміння і співпрацю.

Підписання меморандуму відбулося 14 вересня в Офісі генерального прокурора.

Від громадських організацій меморандум підписали Інститут масової інформації, Кримська правозахисна група, Інститут розвитку регіональної преси, “Платформа прав людини”, “Детектор медіа” та Центр прав людини ZMINA.

Метою меморандуму є консолідація зусиль сторін, спрямованих на: 

  • визначення спільного бачення щодо вдосконалення способів захисту прав журналістів від протиправних зазіхань;
  • спрощення забезпечення свободи та безпеки журналістів завдяки захисту, гарантованому законодавством і визначеному практикою Європейського суду з прав людини, а також зобов'язання України як держави-учасниці Ради Європи;
  • підвищення ефективності нагляду та додержання вимог законодавства під час здійснення досудового розслідування, а також отримання публічного обвинувачення в кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності, і притягнення до відповідальності осіб, винних у кримінальних правопорушеннях, учинених проти журналістської діяльності;
  • забезпечення відкритості, прозорості та незалежної діяльності органів прокуратури, висвітлення їхньої діяльності в конкретних кримінальних провадженнях і досягнень, зокрема, з питань притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні кримінальних правопорушень проти журналістської діяльності.

Сторони домовилися взаємодіяти за такими напрямами: 

  • підготовка пропозицій з удосконалення законодавства з питань, які належать до компетенції ОГП;
  • участь у громадських обговореннях проєктів нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес;
  • сприяння моніторингу порушень законних прав та інтересів журналістів від протиправних зазіхань і розроблення механізму якнайшвидшого отримання даних про переслідування та перешкоджання їхній професійній діяльності;
  • організація та проведення спільних публічних заходів з актуальних питань; 
  • висвітлення діяльності органів прокуратури з питань організації процесуального керівництва в кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені проти журналістської діяльності.  

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк привітала підписання цього меморандуму.

“Це важливий крок у межах розроблення системного механізму для захисту журналістської діяльності та швидкого реагування на факти порушень свободи слова”, – сказала вона.

“Насамперед ми стежимо за щомісячним дослідженням Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”. Ми вивчаємо його та скеровуємо до регіонів, щоб там опрацювали обласні прокуратури”, – сказав заступник начальника Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора України Олег Пелепюк.

За результатами підписання меморандуму в Офісі генпрокурора о 13:30 відбудеться брифінг для журналістів.

Фото ІМІ

Як повідомляв ІМІ, 25 травня 2021 року Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!