ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійна ініціатива за права людини створила мапу місць, де Росія утримує українських полонених

13.04.2023, 15:37
Фото – mipl.org.ua
Фото – mipl.org.ua

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) презентувала інтерактивну мапу понад 100 місць, де Росія утримувала або досі утримує цивільних заручників і військовополонених. Презентація відбулася 12 квітня в Києві, повідомляється на сайті організації.

Мапа є результатом більш ніж року праці з документування міжнародних злочинів РФ та містить систематизовані дані про понад 100 пунктів утримання: в Росії, Білорусі й на тимчасово окупованих територіях України. Інформацію для мапи збирали, опитуючи свідків: цивільних, які були в заручниках, та армійців, які повернулися з полону. 

Серед найпоширеніших злочинів російської армії в Україні – безпідставні затримання і взяття в заручники цивільного населення. Цивільних утримують централізовано, часто в тих же місцях, що й військовополонених. Російські військові тероризують людей: викрадають, катують, убивають чоловіків, жінок, дітей. Перші насильницькі зникнення цивільних з початку цієї фази війни МІПЛ зафіксувала в лютому 2022 року.

На початок квітня 2023 року МІПЛ ідентифікували 948 цивільних заручників, яких утримують в РФ і на окупованих територіях. Але, зазначає організація, їхня кількість може бути в п'ять-сім разів більшою, оскільки інформацію про утримуваних цивільних осіб Росія нікому не надає. Також РФ постійно переміщує цих людей, що значно ускладнює пошуки.

Як пояснює координаторка МІПЛ Тетяна Катриченко, такі дії РФ є воєнним злочином, адже норми міжнародного права забороняють свавільне затримання та взяття в заручники цивільного населення під час збройного конфлікту, а також переміщення цих людей. За словами Катриченко, шукати цивільних заручників на території Росії могли б допомогти міжнародні організації, передусім Міжнародний комітет Червоного Хреста.

“Найбільша увага прикута саме до Міжнародного комітету Червоного Хреста, ця організація має мандат на моніторинг місць утримання військовослужбовців, узятих у полон. Вона мала б від початку конфлікту обліковувати всіх затриманих. У нас така особливість конфлікту в Україні, що є затримані і цивільні, і військовослужбовці. Мандат МКЧХ розповсюджується на військовослужбовців, але оскільки РФ і цивільних вважає комбатантами, тут є площа для маневру, щоб залучати МКЧХ для роботи і з цивільними громадянами”, – сказала Тетяна Катриченко.

За її інформацією, росіяни намагаються приховати свої злочини, тому необхідно оперативно виявляти місця утримання людей і документувати кожен такий випадок. Це, на думку Катриченко, сприятиме поверненню заручників на батьківщину. 

“Коли настане перемога України, ми дуже сумніваємося, що Російська Федерація поверне всіх заручників одразу. І це буде проблемою, яку треба буде вирішувати. Щоб зрозуміти, кого Україна має повертати, мають бути дуже чіткі верифіковані списки людей, яких утримує Росія, також треба простежити місця утримання. Дуже кропітка дослідницька робота має бути, щоб потім вимагати повернення цих людей”, – розповіла координаторка МІПЛ.

Більше про мапу місць утримання можна прочитати в аналітичному матеріалі МІПЛ.

Як повідомляв ІМІ, у полоні росіян перебувають журналіст УНІАН Дмитро Хилюк та правозахисник, військовослужбовець Максим Буткевич.

Liked the article?
Help us be even more cool!