ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіаекспертка ІМІ: Іноземним медіа варто більше вкладатися в захист українських фіксерів

10.06.2024, 17:45
Леся Луцюк
Катерина Дячук – третя праворуч. Фото – Владислав Мусієнко
Катерина Дячук – третя праворуч. Фото – Владислав Мусієнко

Іноземним медіа варто більше вкладатися в захист локальних продюсерів в Україні, адже вони ризикують на тому самому рівні, що й іноземні журналісти. 

Про це розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук у межах події “Медіа як опора демократії: формуючи майбутнє України” від Інституту масової інформації (ІМІ) та “Репортерів без кордонів” за підтримки Представництва ЄС в Україні 6 червня. 

“Професія фіксера в Україні досить ризикована, як і журналістська, і вона не захищена українським законодавством. Якщо дивитися на фіксерську роботу, то це мультизадачна робота – це водій, комунікаційник, історик, журналіст. Це людина, яка показує іноземним медіа український контекст, те, що іноземні медіа можуть не зрозуміти. 

Нам, Україні, вигідно, щоб іноземні медіа задокументували воєнні злочини росіян, винесли світові, показали. Тому що від підтримки наших партнерів залежить боротьба і виживання України”, – розповіла Катерина Дячук. 

Катерина закликала іноземні медіа більше захищати українських фіксерів. Вона згадала про випадок з українською журналісткою Олександрою Кувшиновою, яка разом з оператором телеканалу Fox News П’єром Закжевським загинула в березні 2022 року внаслідок російського обстрілу. Телеканал Fox News не визнав Олександру співробітницею каналу, кажучи, що вона була “незалежним підрядником”, за даними Business Insider, попри те, що в неї було посвідчення.

“Ми б хотіли, щоб іноземні медіа відповідальніше ставилися до українських фіксерів, тому що вони ризикують на тому ж рівні, що й іноземні журналісти. Іноземні журналісти мають страховку, гідну зарплату, вони побували в Україні два-три місяці – виїхали додому і психологічно розвантажилися. Водночас коловорот українських фіксерів відбувається тут безперестанку”, – додала Катерина. 

Вона також розповіла про Міжнародний фонд страхування журналістів – ініціативу шести громадських організацій: Інституту масової інформації, АНРВУ, Фундації “Суспільність”, “Детектора медіа”, ЦЕДЕМ, ІРРП. До фонду може звернутися будь-який український журналіст, фіксер, фото/відеооператор та застрахуватися на термін від 1 до 20 днів. У разі ушкодження страхове покриття на відшкодування медичних витрат становить до $100 тисяч. У разі загибелі журналіста – родина отримує $100 тисяч.

Вона додала, що в Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа ІМІ фіксує воєнні злочини проти фіксерів, зокрема. Ці дані передають міжнародним організаціям та інституціям, дипломатам, доносять громадськості.

Раніше директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк закликала міжнародну спільноту до підтримки українських журналістів. 

Нагадаємо, в межах події від ІМІ й RSF за підтримки Представництва ЄС в Україні обговорили, що між владою та журналістами має бути критичне партнерство, яке не може ґрунтуватися на ворогуванні, тиску чи обмеженні свободи слова. А також те, що влада має розуміти: журналісти не є для неї ворогами.

Liked the article?
Help us be even more cool!