ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: портал "DIP" у матеріалі про НАТО не надав жодного гіперпосилання на джерела

01.03.2023, 10:20
Фото – DIP
Фото – DIP

Громадські організації "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду.

Висновок №161 щодо матеріалу порталу "DIP" під назвою "НАТО: Захід готовий заплатити ціну, але Київ має піти на територіальні поступки"

 І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 13 червня 2022 року до Ініціативи "МедіаЧек" надійшла скарга від громадянина на цей матеріал. Скаржник вважає, що матеріал містить фейки, викривлює інформацію та потурає російським "методичкам".

2. Оскаржений матеріал був опублікований на порталі також 13 червня 2022 року в рубриках "Війна" та "Світ", автором указано Євгена Подольського. Матеріал містить на початку фото Єнса Столтенберга й жодних гіперпосилань.

3. Матеріал присвячено темі гіпотетичного укладення російсько-української угоди щодо припинення війни.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

  • "Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіоматеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, пресслужб та інших джерел" (п. 6).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Хоча в Кодексі етики українського журналіста поняття точності подання інформації детально не розкривається, журналіст і редакція повинні якнайближче до реальності передати висвітлювані факти. Це випливає з обов’язку перевіряти інформацію перед поширенням, інакше такий обов’язок утрачає сенс.

2. Посилання на джерела. Розглядуваний матеріал узагалі не містить гіперпосилань. Перше відсилання до джерела стосується вебсайту Story.ua, але коли ми на момент написання цього висновку спробували зайти на зазначений сайт, то побачили, що домен продається і медіа під ним не працює. Загалом же навіть посилання, що працює, на головну сторінку якогось медіа не було б коректним посиланням на джерело інформації, оскільки читачам у такому разі доводиться шукати відповідну інформацію по всьому сайту цього медіа (і знайти її не завжди можливо через невдале налаштування пошуку на сайтах, відсутність опції пошуку на головній сторінці тощо).

Наступне посилання в оскарженому матеріалі стосується "Фокусу", проте знову ж не зрозуміло, про яке саме медіа йдеться, адже крім України медіа з такою назвою існують і за кордоном, зокрема у Фінляндії. На момент складення цього висновку пошук на вебсайті українського журналу "Фокус" не видає згадувань про Єнса Столтенберга за період 1–14 червня 2022 року.

Єдиним більш-менш чітким посиланням на інші медіа як на джерело інформації є згадка про CNN наприкінці матеріалу, але також без гіперпосилання чи дати публікації.

3. Перевірка інформації. Зазвичай Ініціатива "МедіаЧек" не має змоги перевіряти достовірність поданої в матеріалі інформації (через ексклюзивність матеріалу, локальний характер медіа тощо), але в цьому випадку йдеться про подію, яка привернула увагу багатьох світових медіа, а відеозапис зустрічі Є. Столтенберга з президентом Фінляндії оприлюднено в мережі Інтернет. Це дає змогу Ініціативі перевірити, чи дійсно на цій міжнародній зустрічі було сказано, що Україна має поступитися територіями.

На відеозаписі не зафіксовано твердження, що Україна повинна територіально поступитися, хоча Столтенберг зазначав, що в нашої держави є й такий варіант досягнення миру (чи радше "миру"). Водночас він вказував, що вирішувати мають самі українці, а всі історичні аналогії відносні, зокрема в контексті згаданої президентом Фінляндії Радянсько-фінської війни 1939–1940 рр., яка закінчилася втратою територій фінами. І додав, що війна закінчиться за столом переговорів, але Україна повинна мати за ним якомога сильнішу позицію. Кілька разів він згадував, що існує моральна дилема щодо ціни майбутнього миру, зокрема в тому, скільки суверенітету, території та іншого країна готова пожертвувати заради закінчення війни. Отже, у висловах генсека НАТО не спостерігається спонукання України до територіальних поступок, хоча його слова можна сприйняти як сумнів у спроможності українців повернути всі окуповані території, принаймні військовим шляхом на цьому етапі протистояння росіянам. Центр протидії дезінформації РНБО звертав увагу на маніпулятивність трактування  цього виступу як спонукання України до територіальних поступок.

4. Передостаннє речення розглядуваного матеріалу має такий вигляд: "Президент Франції Еммануель Макрон публічно відкинув заклики Зеленського здати територію в обмін на припинення бойових дій". Джерело такої інформації не наведене, а сама вона видається безглуздою помилкою, що виникла внаслідок переплутування фігурантів (якщо переставити їх місцями, то все стає на свої місця).

5. Усе вищенаведене свідчить про порушення п. 6 Кодексу етики в розглядуваному матеріалі.

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що редакція порталу "DIP" у матеріалі під назвою "НАТО: Захід готовий заплатити ціну, але Київ має піти на територіальні поступки" порушила пункт 6 Кодексу етики українського журналіста.

23 лютого 2023 року

Liked the article?
Help us be even more cool!