ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа поширили фейкове звернення, в якому підприємець називає хвилину мовчання "безглуздим заходом"

28.05.2024, 16:41
Ганна Калаур

Рівненські медіа і групи в соцмережах поширили фейкове звернення начебто від підприємця, в якому він скаржиться на перекриття дорожнього руху через місію “На щиті” й стверджує, що щоденна хвилина мовчання принижує гідність та перешкоджає йому діставатися до його комерційних приміщень, повідомляє “Четверта влада”.  

Як пише видання, низка медіа поширила це звернення, не перевіривши його правдивість, а підприємець почав отримувати погрози через звернення, яке, як він стверджує, не писав.

Фото звернення, яке було адресоване Управлінню культури та туризму Рівненської міської ради, у фейсбуці 22 травня поширила відома в Рівному волонтерка і директорка комунального закладу “Будинок ветеранів” Вікторія Шинкаренко. 

“Знайомтесь: двуноге створіння на прізвисько Степанюк І. С. Мешкає в моєму місті, ходить серед людей, дихає одним повітрям і вважає хвилину мовчання о 9.00 “безглуздим заходом”, а місію супроводу “На Щиті” незаконним збройним формуванням. Бо це, блд, перешкоджає веденню його бізнесу! Тому вимагає! політичні та “розважальні” заходи винести за межі міста! Йбтвм, йшов 11-й рік війни… Хто знає, як з ним можна поспілкуватися по душам, кава з мене”, – написала Шинкаренко.

Фото звернення, яке поширила Вікторія Шинкаренко. Фото – її фейсбук 

Опублікований документ отримав чимало негативної критики та образ від рівнян, зокрема в бік Степанюка.

Новини й дописи про це звернення спричинили хвилю ненависті. Підприємець Іван Степанюк, іменем якого підписане звернення, розповів “Четвертій владі”, що почав отримувати погрози.

Сайт “Радіо Трек” оприлюднив новину про звернення. Скриншот – “Четверта влада”

Подібна стаття вийшла у виданні “Рівне Вечірнє”. Скриншот “Четвертої влади”

Люди писали образливі слова на адресу Івана Степанюка. Скриншот коментарів під публікацією видання “Рівне Вечірнє”. Скриншот – “Четверта влада”

Журналісти “Четвертої влади” з'ясували, що Управління культури і туризму Рівнеради справді отримало звернення, фото якого шириться соцмережами.

У коментарі виданню підприємець Іван Степанюк, який нібито є автором документа, стверджує, що він його не писав і не знає, хто є автором. Зі слів підприємця, вже пів року від його імені до різних органів регулярно надходять подібні звернення, але раніше вони не стосувалися теми війни.

“Я вам кажу, що з грудня відкрита кримінальна справа. Невідома особа, використовуючи мої дані, подібні звернення писала. І це все в поліції. А цей раз воно стосується військової теми, звернення потрапило в інтернет, і вийшло ось так”, – розповів Іван Степанюк.

Речниця поліції Рівненщини Марія Юстицька повідомила виданню, що чоловік дійсно звертався із заявою до поліції про те, що невідома особа зверталася до однієї з державних установ із запитом, де розмістила неправдиву інформацію, підробила його підпис. Ця заява стосується іншого звернення.  

“Звернення про хвилину мовчання та місію “На щиті” ще не долучено до справи. Чи буде долучено, поки сказати вам не можу. Нині триває досудове розслідування за статтею 358 ККУ “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”, – розповіла Марія Юстицька.

Якщо поліцейським вдасться знайти особу чи осіб, які підробляли документи, їм загрожує штраф до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або пробаційний нагляд на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк.

Liked the article?
Help us be even more cool!