ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маніпулюють фактами та нищать культурне поле: у ЦНС нагадали, як РФ обґрунтовує своє право на окупацію чужих земель

05.04.2023, 11:28
Колаж із сайту Центру національного спротиву
Колаж із сайту Центру національного спротиву

У Центрі національного спротиву (ЦНС) нагадали, як російські окупанти маніпулюють історичними фактами, щоб обґрунтувати своє право на захоплення тих чи інших земель.

У ЦНС наголосили: щойно російські війська закріплюються на певних землях, там одразу ж знищується місцеве культурне поле.

"Те, що Росія зараз знищує українські книги, грабує музеї та водить екскурсії на ТОТ не є чимось новим: імперія вже століттями відпрацювала ці механізми. У російській історіографії вже звична практика описувати історію різних регіонів з наративом, що цивілізація з’явилася на них лише з моменту їх “входження” до складу московської імперії. Це, за задумом пропагандистів, й обґрунтовує право РФ на загарбницькі війни", – йдеться на сайті Центру національного спротиву.

Автори матеріалу звертають увагу на те, що для України показовим є приклад з Кримським півостровом – його в Кремлі називають не інакше, як "исконно русская земля".

"Після остаточного розгрому Кримського ханства в межах російсько-турецької війни та закріплення окупації півострова в 1774 році було "зрівняно із землею" 500 будівель, багато з них – у Керчі. Ці будівлі були зразками середземноморської архітектури, надбанням різних культурних епох від греко-римської античності до середньовічного розквіту держави киримли", – нагадують у Центрі національного спротиву та додають, що навіть зараз Росія нищить залишки Херсонеса та ханський палац у Бахчисараї. 

Те саме відбувалось і на інших територіях сучасної України, які колись контролювалися Російською імперією.

Зокрема, коли Катерина II ліквідувала Запорізьку Січ, а з нею і залишки Гетьманської автономії, московські літописці почали переписувати історію українських земель, створюючи міфи про "імператрицю-засновницю", яка побудувала міста в "Дикому полі".

"За одним з них вона нібито побудувала з нуля Луганськ у 1795 році, хоча ще за 100 років до цього тут були українські козацькі поселення Кам`яний Брід та Вергунка. А саме як місто Луганськ сформувався аж у 1882 році. Мало того, саме Катерина II зробила кріпаками-рабами місцевих козаків і селян, які раніше рабства не знали", – зазначають автори матеріалу.

Також у Центрі національного спротиву нагадали, що для Донецької області радянські історіографи створили міф Донбасу – промислового горнила на який "цивилизацию принесли русские цари". Насправді ж ядро місцевої промисловості створили інвестори з Європи та українські магнати, а трудові ресурси вербувались у вже присутніх там поселеннях. 

Як приклад – Маріуполь. У 1779 році та ж Катерина "дарила переселенцам из Крыма привилегии и свободы".

"Якщо перекласти з імперського новоязу, це створене спецпоселення для депортованих з півострова греків румеїв та урумів, та ще й на землях старої фортеці Кальміуської паланки запорізьких козаків Домаха, закладеної 1594 року", – пояснюють у ЦНС.

Щодо Одеси, то серед росіян існує досі популярний міф про Катєріну і Потьомкіна, оминаючи той факт, що до росіян на території сучаної Одеси існувала низка поселень. Зокрема, давня українська фортеця Коцюбіїв, заснована магнатом-шляхтичем Коцюбою-Якушинським у 1415 році. Саме тоді утворився знаменитий Пересип. Було це в період Великого внязівства Литовського, Руського та Жемайтійського, за часів правління князя Вітовта.

Liked the article?
Help us be even more cool!