ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже 50% українців вважають, що Telegram-канали публікують перевірену інформацію, – опитування

27.02.2023, 17:15
Фото – euractiv.com
Фото – euractiv.com

Аудиторія не є категорично критичною до контенту Telegram-каналів. Лише 28% українців не погоджуються з тезою про те, що "Telegram-канали завжди публікують перевірену інформацію", а більшість респондентів не перевіряють інформацію, яку отримують.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) на замовлення ГО "Український інститут медіа та комунікації", пише Ліга.net.

45,2% респондентів навпаки вважають, що Telegram-канали містять тільки перевірену інформацію.

Водночас аналіз опитування показав, що 21,3% опитаних погоджуються з протилежною тезою про те, що Telegram-канали "завжди публікують неперевірену інформацію", тоді як 50,1% респондентів з цією тезою не погоджуються.

52,2% респондентів підтримують думку про те, що "Telegram-канали інколи публікують неперевірену інформацію", тоді як 20,3% – не погоджуються з цим.

Водночас із тезою про те, що "Telegram-канали часто публікують "фейки", більше користувачів не погоджується (37%), ніж погоджується (34,5%).

Під час фокус-групових обговорень лише невелика частина респондентів зазначала, що дуже цінує власний час і не готова витрачати його на перевірку та читання неправдивих новин, які маніпулюють думкою населення, тому від каналів, що публікують подібний контент, одразу відписуються.

Інші учасники фокус-груп були лояльніші до неправдивої інформації, йдеться в дослідженні.

Вони дивляться на те, наскільки часто помиляються ті чи інші Telegram-канали. 

"Якщо опубліковане вибачення та інформація виправлена, то вони продовжують читати такі телеграм-канали. Якщо вбачають системні помилки, то відписуються. Деякі респонденти вважають, що неправдива інформація не є фейками, які розміщені спеціально в мережі", – йдеться в повідомленні.

Крім того, як зазначає КМІС, неправдива інформація в офіційних Telegram-каналах, висвітлена з метою підвищення бойового духу населення під час війни чи надання психологічної підтримки, влаштовує учасників фокус-груп.

Також більшість українців зазначили, що не перевіряють інформацію, яку публікують Telegram-канали. За їхніми словами, "найкращою перевіркою є час, адже будь-який фейк буде розвінчаний через кілька годин / днів".

Опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології з 21 листопада до 29 грудня 2022 року включно методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитано 2005 респондентів.

Як повідомляв ІМІ, за рік війни українці стали більше читати новини з Telegram та Vibe.

Liked the article?
Help us be even more cool!