ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литва розробила план захисту культурних цінностей у разі війни

У Литві парламентський Комітет з культури представив план захисту культурних цінностей на випадок війни. Про план було оголошено 4 вересня на закритому засіданні, повідомляє Delfi.

Ефективність цього плану перевірять під час навчань у вересні.

Голова Комітету з культури Вітаутас Юозапайтіс розповів, що влітку цінності, які зберігаються в музеях, інвентаризували, класифікували за пріоритетами, визначили алгоритм, як і куди ці цінності евакуюють у разі війни.

“Ще більше заспокоїло мене те, що цього місяця пройдуть загальні навчання, в межах яких буде випробувана реалізація цього плану. [...] Все це готується та узгоджується на найвищому рівні“, – сказав Юозапайтіс. 

За словами голови комітету, серед передбачених у плані сценаріїв – евакуація культурних цінностей за кордон. 

“З тими країнами, до яких можемо евакуювати культурні цінності, вже ведуться переговори, навіть підписання договорів”, – зазначив Юозапайтіс.

Він наголосив на важливості культурних цінностей: “Культура та її спадщина – це не що інше, як ідентичність нашої держави. Росіяни, які напали на Україну, насамперед знищують пам'ятники, грабують, крадуть чи спалюють усі музейні цінності, руйнують церкви тощо. Вони руйнують ідентичність нації, щоб у неї більше нічого не було і її люди більше не знали, хто вони”.

Голова Національного центру кризового управління (НЦКУ) Вілмантас Віткаускас під час засідання запевнив, що держава вже готова до захисту культурних цінностей під час війни.

“Комітету з культури представили план з певними варіантами того, що станеться, якщо ці цінності потрібно захистити десь локально або потрібно їх евакуювати. Комітету представили всі часи, способи, шляхи, місцевості та інше”, – сказав Віткаускас. 

Він запевнив, що Литва підготовлена. Питання лише у швидкості та масштабах реалізації визначеного плану. 

Водночас голова НЦКУ наголосив, що мета навчань, запланованих на 23–26 вересня, – з'ясувати, що ще можна вдосконалити в цьому плані. 

Як повідомляв ІМІ, раніше Херсонський художній музей ідентифікував п'ять картин, які росіяни викрали під час окупації. 

У Києві відкрилася виставка “Скарби Криму. Повернення”. Йдеться про артефакти колекції “Крим: золото й таємниці Чорного моря”, які після майже 10 років судів повернули до України.

Liked the article?
Help us be even more cool!