ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві відкрили виставку “Скарби Криму. Повернення”

У Києві відкрилася виставка “Скарби Криму. Повернення”. Йдеться про артефакти колекції “Крим: золото й таємниці Чорного моря”, які після майже 10 років судів повернули в Україну.

Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Виставка працюватиме у Скарбниці Національного музею історії України до звільнення Криму – тоді артефакти перевезуть на півострів.

Виставка “Скарби Криму. Повернення”/Фото - пресслужба МЗС

У МЗС нагадали, що 565 експонатів із чотирьох музеїв Криму – Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди, Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського – перебували з експозицією в Амстердамі, в той час, як Росія продовжувала намагатися забрати експонати собі.

Завдяки спільній роботі юристів, музейників та, зокрема, українських дипломатів, вдалося повернути колекцію в Україну.

“Це історичне повернення стало результатом командної роботи багатьох органів влади, у тому числі українських дипломатів. Тільки так командно і маємо перемагати”, – зазначив міністр Дмитро Кулеба.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, до України у листопаді 2023 року після майже 10 років судів повернулись артефакти з чотирьох музеїв Криму, які з 2014 року експонувалися на виставці “Крим: золото й таємниці Чорного моря” в Нідерландах. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Із 2014 року виставка “Крим – золотий острів у Чорному морі” (“Скіфське золото”) експонувалась у Нідерландах. Після російської окупації Криму виставка стала об'єктом судових суперечок між Україною, Музеєм Алларда Пірсона та кримськими музеями. 

У 2016 році амстердамський суд ухвалив, що колекція “скіфського золота” має належати Україні, а не окупованому Росією Криму. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. У січні 2022 року окупаційні музеї Криму подали касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів остаточно постановив повернути “скіфське золото” Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!