ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литовський суспільний мовник LRT зібрав понад 8 мільйонів євро на підтримку України

У Литві завершилась акція "Radarom!", організована LRT, "Laisvės TV", а також організаціями "Blue/Yellow", "Сильні разом" і журналісткою Ритою Мілюте.

Під час краудфандингу жителі країни пожертвували понад 8 мільйонів 288 тисяч євро, на які планують закупити понад 1100 комплектів безпеки для українських воїнів, повідомляє LRT.

Кампанія стартувала наприкінці січня. Організатори "Radarom!" закликали жертвувати гроші на придбання комплектів безпеки для військовослужбовців, які воюють в Україні.

Кожен комплект коштує 7500 євро і складається з монокуляра нічного бачення, лазерного прицілу та індивідуального антидронового комплексу. Устаткування виготовлено в Литві компаніями "Brolis Semiconductors" і "NT Service".

Під час підбиття підсумків акції президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що два роки війни показали, що "агресор вирізняється особливою жорстокістю, особливою кровожерливістю і вияви його жорстокості не мають меж".

Однак, додав він, за ці два роки війни литовці перейнялися ще більшою повагою до українського народу.

"Це нація, чоловіки і жінки якої б'ються на полі бою, ризикуючи своїми життями. Їхні близькі, рятуючись від війни, демонструють незвичайну силу волі живучи тут, далеко. Наш обов'язок – насамперед допомогти Україні, особливо зараз, коли особливо важко, коли, можливо, хтось втрачає оптимізм. Ми не маємо права на жодні політологічні міркування, ми повинні допомогти Україні, тому що сьогодні це абсолютна необхідність. Ми повинні допомогти, і це наш священний обов'язок", – сказав президент.

За словами генеральної директорки LRT Моніки Гарбачяускайте-Будрене, два роки тому литовці зрозуміли, що ця війна ведеться не тільки проти України.

"Напали не тільки на Україну, а й на весь Захід і наші цінності", – заявила Гарбачяускайте-Будрене.

За її словами, цього року литовцям "важче на серці, ніж у минулому", тому що "виснажлива війна не тільки виснажує терпіння українців, а й перевіряє стійкість литовців, терпіння і те, наскільки Литва налаштована боротися за те, що для неї важливо".

Голова "Blue/Yellow" Йонас Оман зауважив, що рішучість українців не змінилася – навпаки, вона тільки зростає.

"Люди краще розуміють, що їм потрібно боротися – за себе, за свої сім'ї, за Україну. Іноді, не приховую, присутні елементи відчаю. Наша допомога з Литви й не тільки якраз дає мотивацію. Важливі не тільки речі та допомога, а ще й психологічна, духовна підтримка – ми з вами. Литва – абсолютно унікальна країна, я пишаюся тим, що живу тут і маю литовський паспорт", – заявив Оман.

Голова організації "Сильні разом" Едмундас Якілайтіс наголосив, що перші комплекти вже досягли України й рятують життя солдатів. За словами журналістки Ріти Мілюте, кожен комплект безпеки воїна означає врятоване життя – необов'язково одне.

"Цей комплект може врятувати більше людей. Ці люди борються за нас", – нагадала Мілюте.

Liked the article?
Help us be even more cool!